Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vilken byråkrati för att få testa sig för covid-19

Smittad sjukvårdspersonal har inte tid att vara sjuk på grund av byråkrati!

En anställd som blivit smittad under tjänstgöring, verkar få sämre hjälp än vi "vanliga". Den person det gäller har fått symptom efter att ha varit med en patient som har bekräftad smitta.

Hen har ringt och mailat covidmottagningen under cirka ett dygn utan att få svar. Hen har barn i skolåldern som vi släktingar får ta hand om ifall att barnet inte redan är smittad. När hen äntligen fick kontakt med mottagningen så får hen höra att hen måste ha ett papper från antingen avdelningens chef eller bemanningen. Ska hen åka dit och hämta papperet?

Ska det verkligen behövas all denna byråkrati när man redan är sjuk av oro både för sig själv och de som man kan ha smittat?

Hur är det med timanställda och andra som ställer upp i dessa kristider? Får de sjukpenning om de blir smittade under tjänstgöring? Eller får de skylla sig själva? Har dessa anställda fått tillräckligt med information om sina rättigheter?

Om inte så har vi nog inte personal som ställer upp vid nästa coronavåg!

Marita Lundgren

Svar direkt: Covidmottagningen handhar inte personalprovtagning, den är enbart till för akut sjuka patienter

Vi kan förstå er frustration i detta, men tyvärr behöver vi prioritera och inrikta oss på de akut sjuka i nuläget. Det finns en rutin gällande personalprovtagning vilket utgår från ett prioriteringsbehov som vi tagit fram gemensamt inom hälso- och sjukvården för både region och kommun.

Har man funderingar kring personalprovtagning vänder man sig till sin närmsta chef (region) alternativt medicinskt ansvarig sjuksköterska (kommun) som därefter informerar och följer den rutin som finns.

Annika Hillgren Mattsson

verksamhetschef specialmedicin Region Gävleborg

Roger O Nilsson

biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare