Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vilken tur att vi har ett så starkt skydd för vårt dricksvatten

Till Daniel Olsson och de ledamöter i samhällsbyggnadsnämnden som röstade ja till Vattenfalls begäran om dispens att bygga transformatorstation på vår vattentäkt Valboåsen.

De båda ledamöterna som modigt röstade nej har troligen läst Gävle Vattens yttrande som skrivits av advokatfirman Åberg & Co. Där framgår tydligt hur starkt skydd vårt dricksvatten har. Det är högst 250 liter olja som får hanteras med vissa villkor, allt annat är förbjudet. Att då söka dispens för 880 gånger den mängden olja verkar helt huvudlöst. Hur kan man ens komma på tanken?

Att söka dispens på grund av svårigheter med annan placering för transformatorstationen går bort. Att man förlorar tid på att bygga på annan plats går bort. Att hävda att just denna plats man sökt för bara är en reserv går bort.

Hela vattentäkten Valboåsen är ett enda system och att ha reserver och lager behövs ju till nästa kris, eller hur?

Att det åker lastbilar med diesel över vattentäkten är ett annat ärende, det hör inte hit till detta ärende. Själva byggandet av transformatorstationen är en stor risk i sig.

Om Vattenfall hade tänkt igenom sin dispensansökan med hjälp av Åberg & Co hade de för länge sedan projekterat för transformatorstationen på annan plats och vunnit tid.

Vilken tur att vi har ett så starkt skydd för vårt dricksvatten. Nu gäller det att länsstyrelsen följer förbudet och inte lyssnar på Gävles politike.

Och för att citera en annan Gävlebo: "Vem vill flytta till en kommun där politikerna inte värnar om invånarnas dricksvatten?"

Kari Littmarck-Sahlin

medlem i Omställning Gävle

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare