Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vill vi bevara den biologiska mångfalden är kossan oersättlig

Annons

Jag har inget att invända mot Marcus Åslings artikel "Bönder är inga klimatbovar" på ledarsidan i GD 18/8, önskar bara ge den en biologs version.

Den svenske bondens uppgift är trefaldig:

1. Förse svenska folket med mat.

2. Tjäna pengar på verksamheten.

3. Bevara mångfalden.

Avgörande för punkt 1 och 3 är omvärldens krav på mängd och pris av de produkter hen levererar. Konkurrens har medfört stora livsmedelskedjor med pressade priser, vilket bonden kompenserar genom effektivare odling. Får hen ersättning i paritet med ökande arbetsinsats?

Reglering genom stordrift har blivit betydande inslag i Sverige, där den enskilde bonden lyder under stora organisationer typ LRF och Arla vilka styr bondens ekonomi. Minns 1990-talet då Arla köpte upp omgivningen medförande att nyanslutna bönder önskade gå över till Gefleortens mejeri. I dag är även Gefleorten uppköpt av Arla.

Hur påverkar det den svenske bonden med inkomster styrda av storföretag, vilka vill hålla så låga priser som möjligt för att öka den egna omsättningen?

Värderingsnormer växlar med tid och dagens samhälle ger småbonden inkomster fjärran till exempel underhållarnas. Själv prioriterar jag mat före underhållning, även om båda förhöjer livskvaliteten. En gång för länge sen höll de stora idisslarna landskapet öppet. Klimatförändringar reducerade bestånden och de resterande djuren föll offer för jakt. I dag ersätts de av älgar, hjortar och tamdjur.

Vill vi bevara den biologiska mångfalden är kossan oersättlig. Dock gör den inte avsedd nytta i köttfarmer. Bonden rättar sig efter svenska folkets önskemål, naturligtvis EU-anpassat. Om klimatet nu kräver mindre köttätande medför det minskad djurhållning, vilket i sin tur leder till minskad ängsmark.

Ökad befolkningsmängd medför krav på ökad födokvantitet vilket i sin tur medför koncentrering av odlad mark till förfång för biologisk mångfald. Uttrycket "Ängen är åkerns moder" gäller fortfarande, även om konstgödsel har fått ersätta den betade ängens gödsel.

De flesta ängssvampar kräver 30 år av kontinuerlig hävd och försvinner i takt med mulens marker. Befolkningsmängd och inställning till välstånd avgör böndernas agerarande, felaktiga drag betyder att många organismer riskerar bli både schack och matt.

Ove Lennström

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare