Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Villkorslös medborgarlön som grunden för framtidens samhällssystem

Aldrig förr har behovet av en villkorslös medborgarlön varit större än nu, när coronaviruset tvingar hela vårt (ekonomiska) system ner på knäna. Ekonomisk rättvisa eller likvärdighet har aldrig funnits i våra moderna, kapitalistiska samhällen och kommer inte heller att finnas när vissa företag eller verksamheter kommer att stödjas av staten som följd av corona, andra däremot inte.

Stöd behövs nu på individnivå så att alla medborgare kan försörja sig med det livsnödvändiga maten och har tak över huvudet. När det är krig kan det bara finnas ett mål: tillräckligt mat för alla och trygghet i detta samt boende. Corona är kriget mot ett lyxsamhälle som har tappat bort vad som gäller.

Före och även under coronatiden har bilden i våra moderna samhällen varit så här: De flesta av oss sliter på våra jobb, känner obalans i våra liv och missnöje med sättet hur vi lever. Många längtar efter meningsfullhet, efter att få mer tid, efter att få vara sig själva, vi längtar efter att få leva ut våra passioner, talanger och vår kallelse.

Vi blir hindrade med att få leva ut allt detta eftersom mycket av vår kraft går till att oro sig om vår inkomst det vill säga att få in pengarna vi behöver för att kunna leva.

I många länder har en villkorslös medborgarlön diskuterats. Länder som Finland och Kenya testar eller har testat detta även i praktiken. En villkorslös medborgarlön är något som betalas ut utan att det krävs motprestation. En villkorslös medborgarlön är en inkomst som garanteras varje människa som en grundläggande rättighet. Den betalas ut oavsett om man jobbar eller inte, om man är frisk eller sjuk, arbetslös, sjuk eller nedsatt.

En sådan medborgarlön skulle möjliggöra ett värdigt liv för oss alla. Den skulle sänka eller ta helt bort kostnader för till exempel arbetslöshet, socialbidrag, vård, terapier, äldreomsorg, barnomsorg, dagis, fritids och så vidare och deras förvaltning.

En medborgarlön skulle främja kreativitet, utbildning och frivilligt arbete. Den skulle göra det enklare att starta ett eget liv och egna verksamheter. Arbetet skulle humaniseras och kostnader för förvaltningen skulle kunna minskas. Ingen skulle behöva stanna kvar på ett jobb som den inte mår bra av. Ingen skulle behöva jobba under omständigheter som tar ifrån oss vår frihet och vår värde som människa.

En villkorslös medborgarlön skulle möjliggöra att vi kunde ta hand om våra anhöriga. Den skulle möjliggöra att vi har ork och tid att uppfostra våra barn till de trygga, balanserade och social ansvariga individer som vårt samhälle behöver så desperat.

Den skulle möjliggöra att ta hand om våra gamla föräldrar, nedsatta anhöriga och så vidare. En villkorslös medborgarlön skulle bidra till friskare, lyckligare och balanserade människor.

Kritiker oroar sig om att utbetalning av en medborgarlön skulle göra att människorna blir lata och inte vill jobba mer. Men det ligger i människans natur att vilja skapa, virka, skaffa, utveckla, driva fram och bidra. Ingen frisk människa skulle vilja ligga i soffan hela dagarna.

Människan är inte lat av sig själv, dock vill den hålla på med det som den brinner för, som den är bra på, den vill kunna leva ut sina talanger och passioner. I denna längtan är vi alla lika och förenade.

En villkorslös medborgarlön skulle säkerställa de grundläggande behoven av en människa. Allt materiellt utöver detta som en människa skulle vilja ha skulle den fortfarande behöver jobba för. Pengarna/resurserna för ett sådant samhällssystem finns, särskilt i rika länder som Sverige. Annars skulle man inte i många länder på allvar diskutera och testa denna modellen i praktiken.

Vi har blivit lärda att man bara bidrar "på riktigt" till samhället och systemet genom att arbeta mot betalning. Och att man är bara värdefullt när man jobbar heltid. Dock bidrar vi alla, oavsett. Och allt är likvärdig, lika viktigt och allt behövs.

Allt består av energi. Vi själva är energi, våra handlingar, tankar och känslor är energi. Vi alla ger och vi alla tar energi. Vi alla skapar något, mentalt, verbalt, manuellt och känslomässigt och vi alla konsumerar något.

Alla ger något till den stora, oändliga energipoolen och alla tar ut något därifrån. Det finns tillräckligt för alla. För varenda en av oss. Det kan inte finnas någon energibrist eftersom vi själva är energi, producerar energi och tar upp energi igen. Brist är en illusion.

En villkorslös medborgarlön är ett steg till att människorna och de moderna samhällen får läka och att få komma i balans. Bara (ekonomiskt) trygga människor kan nå upp till sina fulla potential och skapa världen som vi längtar efter.

Silke Nordfjäll

Gästrike-Hammarby

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare