Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vindkraften är och förblir en dröm om "ren energi"

Läser med lite förvåning Ola Norrman Erikssons debattartikel om hur Svea Vind Offshore tar ansvar "när de tar ansvar för kommande generationer genom att etablera storskalig grön teknik som bidrar i klimatomställningen."

Och att det är absolut nödvändigt för att hantera den klimatomställning med netto noll klimatpåverkan 2045, som han uttrycker sig.

Vi är överens om att den fossila energin ska fasas ut men att göra det med ett energislag som har fem gånger högre koldioxidutsläpp än kärnkraften och cirka fyra gånger högre än vattenkraften gör ju inte att vi når målen alls. Tvärtom fördröjer vi pinan så länge vi inte inser att vindkraften är och förblir en dröm om "ren energi".

Vind- och solenergi är inte heller bra för vattenkraften då den får "balansera" vindkraftens nyckfulla leveranser av energi. Vattenkraften är optimerad för en viss effekt och snabba start och stopp sliter på både turbiner och övrig utrustning. Givetvis borde vind- och solenergi betala för det slitaget. Dessutom borde elcertifikaten också avskaffas för en rättvis bild av produktionskostnaden.

Även i vätgassammanhang är kärnkraften intressant då nya typer av reaktorer är ypperliga för vätgasframställning som en biprodukt av produktionen av el. Byter vi ut bensin och diesel med vätgas så går klimatomställningen mycket fortare än i dag.

Att bygga vidare på ett energislag för samma kostnad per megawatt som kärnkraft (enligt Svensk vinds egna siffror) samtidigt som Svenska kraftnät räknar tillgängligheten för vindkraft på elva procent är inget annat än vansinne både för miljö och för vårt klimat, även om de två senaste åren visar betydligt högre siffror, cirka 30 procent (men åren innan det var de nere på cirka elva procent på helår sett).

Ricky Andersson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare