Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vindkraften har utvecklas till att bli ett av de värsta hoten mot vår närmiljö och natur

I Expressen 20/11 finns en artikel om svensk vindkraftsutbyggnad (1 161 kraftverk) och ett uttalande av Miljöpartiets Per Bolund där han påstår att "genom en utbyggnad av förnybar el så blir vi i Sverige mindre beroende av import från utlandet”.

Det är ju ett helt chockerande uttalande från MP eftersom verkligheten är helt tvärtom. Så här ser verkligheten ut:

Vi i Sverige exporterar el till övriga Europa. Ta till exempel det tyska kommunala energibolaget Stadtwerke Münchener som äger vindkraftsparken Sidensjö (eleffekt 144 MW) som ska förse Münchenområdet i Tyskland med hushållsel för 160 000.

MP-politikerns uttalande är osanning/struntprat eftersom Sveriges energiminister Anders Ygeman uttalat sig i Sveriges Radio om att Sverige har stora överskott av el.

Dagens planering för svensk vindkraftsutbyggnad åren 2017 till 2022 är värderad till cirka 90 miljarder kr. Investeringarna fördelas enligt följande:

Tyska elbolag dominerar med cirka 21 miljarder kr. Sedan följer Frankrike, Storbritannien, Schweiz och Kina. Den svenska delen är cirka tre miljarder.

Det kinesiska statliga kärnkraftsföretaget CGN investerar cirka en femtedel (90 miljarder) av den totala svenska utbyggnaden och de äger redan 321 vindkraftverk i Piteå. De investerar även i vindkraft i Bollnäs och Gällivare.

Att CGN får investera i Sverige är förvånande eftersom de är svartlistade i USA för stöld av kärnteknik för militärt bruk och USA-företag är förbjudna att handla med CGN.

Inom global miljöförstöring är Kina helt dominerande och med en fortsatt ökning av koldioxid under åren 2020 till 2030 kommer Kina att nå sin koldioxidutsläppstopp omkring 2030. Detta enligt ett uttalande av Kinas ledare Xi Jinping till FN:s generalförsamling i september.

Energimyndigheten har fastnat i internationella kapitalisters och vindkraftsbolags förslag för framtida lösningar där vindkraften har utvecklas till att bli ett av de värsta hoten mot vår närmiljö och natur med ljud- och ljusstörningar och förlorad rekreation och övriga kustnära aktiviteter.

Med tanke på att MP vill ta bort den kommunala vetorätten så att demokratifrågorna centraliseras till Stockholm så ser det illa ut för Sveriges natur där det är billigt att bygga vindparker. Därför har vi så många internationella riskkapitalister här som vill förstöra vår närmiljö för export av el till Europa där elpriserna är mycket högre än i Sverige.

Det hörs och skrivs extremt lite från våra valda politiker om de har uppmärksammat vetofrågan och den kinesiska miljöförstöringen.

Det kanske är dags att Greta Thunberg och hennes vänner tar upp frågan och väcker svenska folket eftersom våra valda politiker tycks ha missat att förstå den fruktansvärda miljöförstöringen i vår närmiljö.

Nej till MP:s vetoförslag

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare