Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vindkraften i Gävlebukten innebär ett mycket stort koldioxidavtryck

Vindkraft marknadsförs ofta som bra val för miljön. Är det verkligen så när det gäller havsbaserad vindkraft när vi vill uppnå våra klimatmål 2030 och 2050?

Havsbaserad vindkraft som nu diskuteras i Gävlebukten är stora projekt där uppförandet av dessa kommer att få ett mycket stort koldioxidavtryck i form av ny infrastruktur för elkraft, vindkraftverk och fundament som ska säkras mot havsis. Detta ska ställas mot de miljövinster som erhålls då fossil el ersätts med vindkraft.

En utbyggnad av vindkraft kräver en stor förstärkning av kraftnätet. Redan nu varierar priset på el för mycket mellan norra och södra Sverige (se rapport från till exempel WSP som i SvD den 2 maj).

Då vi nu står inför en akut situation där vår generations viktigaste uppgift är att minska växthuseffekten och den globala uppvärmningen är det långt ifrån självklart att dessa investeringar kommer att bidra positivt i det korta perspektivet för att uppnå klimatmål 2030.

Det är viktigt ur miljösynpunkt att dessa investeringar utvärderas med rätt tidshorisont. Vi vet mycket lite om världens energibehov och alternativa energikällor om 30 år och därför behöver vi säkerställa att miljövinster kommer snabbt.

Se bara på den utveckling vi sett inom solcellstekniken under de senaste tio åren. Hur ser kalkylerna för koldioxidutsläppen vid uppförande och rivning för dessa vindkraftsprojekt?

En fråga till våra beslutsfattare: Hur ser ni på miljöeffekten till år 2030 och ett osäkert 2050?

Miljövän

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare