Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vindkraften – kappvändarnas sammansvärjning?

Vänsterpartiet, som på riksplanet säger sig vilja utmana Miljöpartiet om att vara mest måna om vårt framtida klimat, har totalt havererat lokalt i Gävle kommun.

Efter att under fyra års tid varit positiva till en havsbaserad vindkraftsetablering utanför Norrsundet - Iggön har man utan betänkligheter bytt fot och tar tillbaka allt man tidigare stått för och påstår i stället motsatsen.

Trots att det finns belägg som stödjer att fisket i stort sett inte alls påverkas negativt av vindkraftsetableringar utan snarare kan gynnas på sikt så anför V som grund för sitt nej att fisket kommer att missgynnas av etableringen.

Vad vet de som inte andra känner till? Yrkesfiskare måste till Fiskeriverket rapportera var man fiskar och fångsternas art och storlek. Har nejsägarna inom V verkligen tagit reda på exakt var fisket bedrivs? Är det lokaliseringen vid Utposten 1 som hotar?

Eller finns det helt andra skäl som ligger bakom och att fiskeriet bara används som svepskäl för andra underliggande motiv? Det som väcker frågor är att V som parti var positiva fram till mars i år. Men efter att kärnkraftsförespråkarna Moderaterna begärt förlängd tid före omröstningen i kommunfullmäktige, började ett intensivt arbete inom vänstern för att vända den interna opinionen i partiet.

Man passade på tillfället att utnyttja, den troligen mest insatta, nämligen kommunalrådets frånvaro för att driva sin nej-kampanj. Nu vet vi resultatet. Ett fåtal inom partiet såg möjligheten att beröva Gävle kommun ett inte föraktligt antal arbetstillfällen. För att inte tala om ett välkommet energitillskott i tider som kommer att kräva större energiuttag samt en möjlighet att visa att Gävle är en kommun som värnar miljön för många snarare än för ett fåtal.

Misstanken finns att utsikten vägde mycket tyngre än fisket. Men man bedömde väl att utsikt för ett fåtal skulle verka lite futtigt som skäl i förhållande till yrkesutövning för ett annat fåtal.

I och med sitt agerande har de nejröstande medverkat till att V i vänstern snarare står för vindflöjel.

Ett parti att stödja sig på i koalition, eller?

Aeolus, vindguden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare