Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vindkraften löser inte frågan om slutförvaring av kärnavfall

Svar till Therese Metz och Inger Schörling, MP: Det finns närmare 450 kärnkraftsreaktorer i drift i 31 länder och 28 reaktorer håller på att byggas i tolv länder. De producerar 16 procent av världens elkraft.

I Miljöpartiets Sverige avstår vi från fungerande reaktorer och importerar i stället koleldad el från Baltikum och makulerar utsläppsrätter för tre miljarder kronor, snacka om att elda för kråkorna. Vindkraften står för t vå procent av världens elproduktion men står för enorma störningar av vår miljö till lands och till havs.

Påståendet att miljö- och naturhänsyn ska tas och ”att fågellivet kommer troligt inte skadas” är befängt. Så med 40 vindkraftverk i Gävlebukten ska elförsörjningen i Europa förstärkas försumbart, på kort sikt och på bekostnad av Gävlebornas livsmiljö.

Ni säger: ”Vi har skapat ett fossilberoende samhälle som får enorma konsekvenser för både människor och miljö”.

Jag tror i stället att vi fått stora fördelar av fossil energianvändning, det har skapat en enorm välståndsutveckling över hela världen. Och utan fossil energi, som i dag står för 85 procent av världens energiförsörjning, hade vi nog inte haft ett enda träd kvar på norra halvklotet men förmodligen några vindkraftverk att titta på.

Klimatintresserad miljövän

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare