Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Volymmålet är en feg undanflykt

För första gången sedan den så kallade flyktingkrisen 2015 så ökade förra året antalet ansökningar. Det skriver EU:s asylmyndighet EASO i sin årsrapport. Frankrike, Tyskland och Spanien tog emot mer än hälften av dem som sökte asyl under förra året. Och i Frankrike, Spanien, Cypern, Malta och Grekland var ansökningarna fler än under den så kallade krisen 2015.

Men här i Sverige pågår en märklig debatt om volymmål, kryddad med en kittlande eventuell regeringskris. Det är en ovärdig debatt. Bakom det nya mantrat döljer sig ett fegt underkännande av internationella konventioner om rätt att söka asyl och det anständiga målet att återförena splittrade familjer.

"Med förslagen som nu ligger på bordet blir Sverige en del av en trend där länder väljer att vända människor som flytt från krig och förföljelse ryggen och vi riskerar samtidigt att hamna i EU:s bottenskikt." Det skriver tre av våra tyngsta humanitära organisationer i en debattartikel, Röda Korset, Rädda Barnen och Svenska Kyrkan.

Närmare ett kollektivt uttryckt samvete kan man väl knappast komma.

Mats Rikard Andersson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare