Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Agera mot hungern - köp rättvisemärkt

Annons

En vuxen bör äta 2 300 kilokalorier per dygn. I västvärlden äter vi mer än 3 000. Kronisk hunger uppstår om man får mindre än 1 800 kilokalorier per dygn. Det lider till näringsbrist och att motståndskraften mot sjukdomar bryts ned. På den nivån ligger 90 procent av dem som hungrar. Det handlar om ungefär 770 miljoner människor.

De allra flesta av dem som hungrar i världen är konstigt nog bönder. Varför är det så? Det finns flera olika skäl. En viktig orsak är att många utvecklingsländer har sänkt sina tullar under senare år. Världsbanken och Internationella valutafonden har krävt detta för att ge dessa länder lån.

Det betyder att när småbönderna vill sälja sina varor på den lokala marknaden och i städerna tvingas de konkurera med billig import.

Ofta handlar det om varor som säljs till priser som till och med är lägre än produktionskostnaden, så kallad prisdumping.

Orsaken till denna billiga utförsäljning av varor är att nästan alla industrialiserade länder har skyddat sitt jordbruk med tullar och subventioner, vilket medfört överproduktion.

Detta livsmedelsöverskott säljs ofta till underpris på världsmarknaden.

Vill vi hjälpa de hungrande människorna i utvecklingsländerna måste vi bland annat arbeta för en rättvisare handel och jordbrukspolitik. Detta kan vi göra genom att välja Rättvisemärkt när vi handlar vår mat.

Rättvisemärkt är en etisk och social varumärkning som ger oss konsumenter garanti för att varan är producerad under förhållanden där de mänskliga rättigheterna efterlevs och att producenten får rimligt betalt.

Småbönderna som producerar under rättvisa förhållanden garanteras ett minimipris som täcker alla kostnader och ger dem en fast inkomst.

Att utrota hungern är ett långsiktigt arbete som kräver ett långsiktigt stöd men alla kan hjälpa till genom att välja Rättvisemärkt mat i butiken.

Alternativboden Lyktan - ideell förening

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons