Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla barn mår inte bra

Annons

Psykolog Eva Rusz har nyligen skrivit en debattartikel i Aftonbladet om faran för små barn (alltså upp till cirka två års ålder) att för tidigt skiljas från föräldrarna.

Du ondgör dig över hennes slutsatser och skriver förklenande om henne som så kallad relationsexpert. Men tänk om Eva Rusz och professor Annica Dahlström med flera har rätt om barns hjärnor, behov och utveckling? Vem behärskar området bäst?

Det handlar inte om att skuldbelägga, det handlar om vad barn i olika åldrar mår bäst av. Är inte det en ytterst intressant fråga?

För övrigt har jag ofta undrat över varför det i dagisdebatten talas bara om barn, som om det gick att jämföra en femårings behov av social träning med en ettårings. En ettåring behöver inte utbildning. Närhet är det primära, det tror jag de flesta människor inser. Däremot behöver naturligtvis 3-5-åringar successivt öka kamratkontakter och gruppträning.

Tyvärr fungerar det inte som det var tänkt på de flesta förskolor. Du har säkert läst insändarna från ett antal förskollärare – fotfolket som ser problemen på plats.

Jag tycker att det är förmätet, dels att förringa välgrundad forskning om barns behov och dels att göra sig till talesman för alla barn och föräldrar.

Om dina barn mår bra trots orimligt långa dagar på förskolan får du vara oändligt tacksam. Alla barn mår inte bra av att tvingas anpassa sig efter ett onaturligt system, i många fall ända till apati. Det är i stället familjepolitiken som ska anpassas till barnens behov.

Den första, självklara reformen, är en ordentlig barnpeng som skulle ge verklig valfrihet när det gäller omsorgen om de egna barnen. Det skulle hela samhället vinna på.

Till sist. Var kommer ditt och tydligen många föräldrars dåliga samvete ifrån? Finns det kanske en orsak, en djupt grundad och berättigad oro i botten?

Maja Holmström

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons