Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla behöver inte barnbidrag

Nu när julen och alla dess fröjder närmar sig med stormsteg så blir barnfattigdomen ett mer uppmärksammat och känsligt ämne.

Annons

Ett krav i vårt demokratiska samhälle är jämlikhet, vilket för mig betyder att alla människor så gott det går, ska ha samma möjligheter och villkor.

Tänk efter, är det verkligen så?

Det jag främst tänker på är som sagt barnfattigdomen och familjer med dålig ekonomi. Fattigdom finns såklart i andra former och typer. Ingen av dem ska enligt mig själv behöva vara ett problem.

Tyvärr så är det svårt att undvika att det blir så, då det i stort sett finns överallt runt omkring oss. Inte bara i Gävle utan i hela Sverige och världen dessutom. Anledningen till att jag reagerar på just barnfattigdomen är att jag tycker det är fel att barn ska lida på grund av föräldrarnas dåliga ekonomi. Jag vet att många gör det eftersom jag har har en nära vän som lever i en sådan situation.

Jag tänker främst på familjer som saknar förutsättningar för sådant som för andra familjer är självklarheter för barnen. Till exempel så enkla saker som fritidsaktiviteter, kläder, födelsedagspresenter och, kanske det mest omtalande nu när det snart är jul, julklappar.

Samhället delar ut barnbidrag på 1 050 kronor i månaden till alla familjer med barn under 18 år. Med tanke på att skillnaden på ekonomin hos olika familjer kan vara rätt stor tycker jag att det är konstigt att alla ska få del av den här summan.

Jag kan föreställa mig att vissa läsare reagerar mot detta eftersom jag tidigare i texten skrev om jämlikhet och att alla ska ha samma villkor och förutsättningar. Men det finns familjer som skulle klara sig minst lika bra utan barnbidraget. Vissa kan till och med spara barnbidraget på ett speciellt konto tills barnet har vuxit upp.

Hur rättvist är det när det fortfarande finns föräldrar som kämpar för att få ihop dagen ekonomiskt för sin familj?

Jag förstår att det är svårt att bli av med fattigdomen då det är ett så pass stort problem och finns över hela världen. En av lösningarna som kan jämna ut skillnaderna för de fattiga barnen här i Sverige är att dra in barnbidraget för de familjer som inte behöver det. På så sätt får man mer pengar som kan fördelas bland familjer som är i större behov av bidraget.

En sak vi alla kan göra för att visa vår medkänsla är att delta i Gävles levande julkalender. Där samlas presentkort in av olika slag som sedan delas ut till fattiga barn som inte kan få det som betyder mest för barnen vid juletid, julklappar! För mer information, gå in på www.merjuligavle.se

Signe Bengtsson, 14 år

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons