Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Angående vår vargstam

Annons

Är vargen utrotningshotad? Nej.

I dagsläget finns det 100 000-200 000 vargar i världen. Den beräknade årliga tillväxten är 38 000-76 000 valpar. I stort sett samtliga länder där varg förekommer jagas den även lagligt. I vissa länder exempelvis Ryssland utbetalas frikostiga skottpengar på varg.

I Janez Potočniks (EU-tjänstemannen som jagar Sverige med blåslampa om vargstammen) hemland Slovenien beräknas vargstammen till 70-100 djur officiellt, finns även en uppgift på 40- 60 djur. I Slovenien sköts det på skyddsjakt tolv vargar enligt officiella siffror 2010. Tar man vargstammens bägge siffror i beaktning och gör ett snitt på säg 80 vargar så motsvarar avskjutningen 15 procent av stammen, vilket också är den normala tillväxten av en vargstam.

I Sverige är vargen rödlistad med klassificeringen 1 däremot, det är inte sak samma som att den skulle vara utrotningshotad i världen.

Vad har vi då för vargstam i Sverige i dag? På 1980 talet vandrade det in tre vargar från öst så kallade finsk/ryska vargar som är grunden till den vargstam vi har i dag, detta är styrkt genom dna tester vilket betyder att vi har en inavelskofficient bland våra vargar som är högre än om två helsyskon får avkommor.

Detta innebär att vi får en stor inavelsproblematik med vad det innebär om vår vargstam får öka eftersom den i realiteten är en isolerad stam långt ifrån övriga vargar som kan tänkas tillföra nya gener.

Det som vargforskarna hoppas på är att det ska ske en invandring från öst för att stärka stammen genetiskt. Hur ser då situation ut där i dag?

I Finland har vi en stam på cirka 140 djur, på andra sidan gränsen i Ryssland är vargstammen inte heller så stor att utvandring sker, samt att gränsen till stora delar är spärrad med ett stängsel sen Sovjettiden.  Vilket innebär att den möjligheten i stort sett är lika med noll.

Mellan 1990 och 2010 har det vandrat in några individer som mot alla odds lyckats komma ner till våra revir och funnit partners och deras avkomma är då så kallade genetiskt viktiga vargar som exempelvis Kynna-tiken i Kronobergs län. Sammanfattningsvis har vi en vargstam som är inavlad, isolerad och som har små möjligheter att överleva av egen kraft på sikt.

Det har diskuterats andra åtgärder som valpflytt från djurparker, försök genomförs nu, insemination av vilda vargar hur det nu ska gå till, flytt av vargar vilket vi har facit på att det inte gick så bra. De vandrade helt sonika tillbaka till de områden de flyttades från. En är avlivad genom skyddsjakt och en är föremål för ansökan om skyddsjakt. Tilläggas bör att de två vargtransporterna beräknas ha kostat 670 000 kr styck enligt officiella siffror.

Vargcirkusen kostar närmare en miljard om året om man börjar nagelfara direkta och indirekta kostnader. Detta är en lek för forskare och naturromantiker samt ett levebröd för ett antal människor. Till dessa direkta kostnader bör även den försämring av livskvalité läggas som de som tvingas leva med vargen utsätts för.

Anser att detta är viktigt att se över.

Doris med hundar

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons