Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anhörigvårdarna är vår tids hjältar

Anhörigvårdarna är vår tids hjältar. Att drabbas av sjukdom eller ålderssvaghet är påfrestande.

Annons

Som friska har vi många önskningar. Vid sjukdom bara en: Att bli frisk. Anhöriga betyder mycket. I den lilla gemenskapen, som oftast är familjen, upplever vi trygghet, kärlek och gemenskap. När vi drabbas av svaghet och sjukdom är anhöriga oftast ännu viktigare än annars. Tyvärr har inte detta synsätt alltid präglat vården.

Många anhöriga har tvärtemot känt sig i vägen. Cirka två tredjedelar av all äldreomsorg utförs av anhöriga, oftast helt oavlönat. Dessa personer är hjältar. Dygn, efter dygn, månad efter månad och kanske år efter år utförs ett fantastiskt arbete utan krav på samhället. Alla som kan få sin vård helt eller delvis av närstående ska få stöd för detta.

Jag vårdade min mor de sista fem åren av hennes liv, hemma hos henne, fick hjälp i början med sängskydd (plastat skydd för lakanen). Men efter ett år fick jag inga sådana hjälpmedel utan fick till svar av hälsocentralen i Ockelbo kommun att vi fick köpa själva. Ville också ha en höj- och sänkbar säng för det skulle underlätta både för henne och mig, till exempel vid sänggående och uppstigning. Men fick svar att ”hade hon haft hemtjänst springande där hade hon fått alla hjälpmedel som behövts”.

Alltså, hon skulle själv bekosta det hon behövde för att kunna bo hemma så länge som möjligt. Hon låg på Gävle sjukhus den sista månaden, men skulle ha flyttat till långvården i Ockelbo, men blev så dålig så hon fick ligga kvar på sjukhuset. Jag tackade den läkaren för det. När jag slutar arbeta ska jag se till att jag bor i en kommun som har en bra äldrevård annars löser jag det på mitt eget sätt.

Karin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons