Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är det feghet eller rädsla?

Annons

Håkan Juholt – är det av feghet eller rädsla som du vägrar att uttala dig om EU:s proletarisering och kränkning av arbetarna?

Detta är femte gången jag ber dig uttala din syn på EU:s arbetarpolitik. Det vi sett hittills av den är att högern men även de socialdemokratiska EU-parlamentarikerna medvetet agerar för att arbetare och löntagare ska få betala priset för såväl finanskrisen som EU:s misslyckade politik. I denna innefattar jag också stabilitetspakten eller konvergenskraven.

Nu ser man konsekvenserna av den fria rörligheten som av EU upphöjts till något heligt som inte på något vis får röras, även om den massakrerar hundratusentals arbetare.

För vad innebär denna ”fria rörlighet” om inte annat än en proletarisering av arbetare och löntagare. Hundratusentals människor från Europas fattiga länder – kvinnor såväl som män –  har lämnat sina hemländer för att förtjäna sitt uppehälle och kunna försörja sina barn. I många fall har de lämnat sina barn hemma och dessa går ofta vind för våg utan att någon tar hand om dem. Detta finns dokumenterat. Ingen hjälper dem med skolarbetet etcetera utan de är redan på väg att bli en förlorad generation.

Dessa arbetare får arbeta för slavlöner och med arbetstider som är betydligt längre än normalt. Arbetsmiljön är urusel och många skadas för livet i arbetet utan att få skälig ersättning. De tvingas bo i icke människovärdiga bostäder. De kan på sin höjd resa hem en eller två gånger om året och får då betala resan själva.

Varför är det så?

Det vet du mycket väl. Vi har själva exempel i vårt eget land genom Lavaldomen etcetera. Med andra ord har EU medvetet tagit ifrån arbetarna deras trygghet i form av kollektivavtal, men också gjort inskränkningar i arbetsrättslagstiftningen som närmast inneburit en återgång till tiden för hundra år sedan. De förhållanden som nu råder för dessa ”gästarbetare” men också drabbar de inhemska arbetarna innebär en proletarisering som är jämförbar med det mexikanska lantarbetarproblemet. Jämför detta med de privilegier EU-eliten och nomenklaturan där har givit sig själva, sina barn och anhöriga.

Ännu har inte många författare tagit tag i detta fruktansvärda förtryck och misär EU-eliten medvetet har som mål för arbetarna för att klara EU ur den kris de själva skapat.

När jag därför häromdagen tog del av boken Champinjontestamentet – Baltjävlar bland kelterna av Laima Muktupavelas blev jag en aning hoppfull över att det äntligen hade dykt upp en författare som själv upplevt och med egna ögon skildrar ”gästarbetarnas” villkor. Jag rekommenderar dig att läsa den.

Men jag nöjer mig inte med detta utan jag vill ha ett klart uttalande av dig om vad du anser om EU-politiken och vad du tänker göra om du blir statsminister 2014. 

Olle Ljungbeck

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons