Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är ”gåsleverpensionärerna” rädda att hamna på Nordost?

Annons

Läser en annons i GD den 26/9: ”Tyck till om Gävle centrumplan”. Varför göra sig besvär? Efter läsning av bygg- och miljönämndens beslut i GD 21/9 angående byggnation i Klockgjutarparken, ser jag det som onödigt att offra energi på något vi inte kan påverka. Enligt GD kom 46 yttranden in, de flesta mot byggnation av parken, ändå säger Jörgen Edsvik, S, att ingen folkopinion förekommit.

Ungefär så uttrycker sig Aleksandr Lukasjenka efter senaste parlamentsvalet i Vitryssland, där motståndarna tystats. Välkommen till Gävle, där kan du smaka på ”Belarus light”.

Under hela min livstid har S dominerat det politiska livet i vår stad. Jag trodde i min enfald att det skulle bli förändring med en kvinna vid rodret. Men den reflexmässigt betingade sammanhållningen är tydligen oförändrad bland denna grupp av människor som präglats, likt Stadsträdgårdens änder, av tidigare generationers beteende och låter ryggmärgen avgöra beslutsfattandet. Inga yttranden, debatt eller insändarartiklar påverkar dessa robotar.

Jag läser Lasse Ekstrands artikel i GD den 4/9 ”Staden som aldrig blir”. Artikeln behandlar bland annat de delar av staden där den vita medelklassen har bosatt sig. Är det så att ”gåsleverpensionärerna” som ska flytta till Klockgjutarparken är livrädda att hamna på Nordost eller Andersberg och konfronteras med våra nya svenskar?

Kanske är det viktigare för bygg- och miljönämnden att skapa ett nytt segregerat område, i stället för att integrera nya och gamla medborgare? Tänk om ”nomenklaturan” i stället hade beslutat om tillbyggnad av trevåningshusen vid Andersberg till sex våningar med gräs på taken, då hade dessa ”pensionärsaristokrater” kunnat fungera som ambassadörer för de nyanlända.

Nu var det, inte att förglömma, två moderater och en vänsterpartist som stödde förslaget. Det vore klädsamt att i demokratisk anda få en detaljerad lista offentligt presenterad hur alla delegater röstat, så att medborgarna vet hur de ska rösta inför nästa lokalval. ”Demokrati betyder helt enkelt att folk klubbar ner folk för folkets skull” skriver Oscar Wilde. Så varför inte? Demokratins bevarande måste alltid försvaras.

Nåväl, Klockgjutarparkens öde tycks beseglat, människorna har resignerat inför beslutet de försökt men inte förmått påverka. Låt oss därför njuta av Klockgjutarparkens tillfälliga respit. Än så länge kan vi ostört höra träden svinga sina löv och göra ett angenämt sus, fåglarna instämma med allehanda sånger obekymrade om den framtid som väntar.

Visst är det väl konstigt att Klockgjutarparkens blomma

Bara ler fast hon vet att hon snart måste dö,

För när fullmäktige ser till medborgarnas fromma

Då är det nära till parkeringsbekymmer och snö,

Ja, hur kan man väl tro på ett mål och en mening

När en park så hastigt försvinner sin kos,

Och när hösten med mörker och beslut i förening

För evigt tar både oxlar och ros?

Ove Lennström

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons