Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är inte hundratals ­protester ett sakargument?

/
  • Den 19 september i fjol hölls ett protestmöte mot planerna för parken vid Timmermansgatan. Då blev det debatt mellan Hans Ström från SPF och Kenth Lövgren (längst till höger).

Annons

Bygga eller inte bygga i parker och grönområden har det senaste halvåret varit en mycket debatterad fråga inom Gävle kommun. Det hela började med ett förslag att bygga två sjuvåningshus i den så kallade Klockgjutareparken, som är ett grönområde i anslutning till Timmermansgatan på centrala Söder.

Förslaget väckte oerhörd vrede och besvikelse bland de bostadsrättshavare och hyresgäster som bor i grannskapet. Den allmänna uppfattningen var att en stor del av en uppskattad, och väl besökt park mer eller mindre skulle förstöras.

Besvikelsen och vreden resulterade i praktiska handlingar, en arbetsgrupp bildades med representanter både från bostadsrätter och hyresgäster. En namninsamling genomfördes med ett hundratal namnunderskrifter. När kommunens bygg- och miljönämnd kallade till samrådsmöte infann sig ett 70-tal personer från bostadsområdet för att få information och möjlighet att säga sin mening i frågan.

Vid Gävle kommuns fullmäktigesammanträde den 20 februari behandlades ett ärende som hade rubriken ”Aktualitetsprövning av Gävle kommuns översiktsplan”. Avsikten med prövningen kan väl antas ha varit att kommunfullmäktige skulle få ta ställning till om den översiktsplan från 2009, som medgav visst byggande på parkmark och i grönområden, fortfarande hade aktualitet.

Det beslut som fullmäktige slutligen fattade är ganska avslöjande. Det sägs bland annat: ”Det finns en grundlig bedömning som nyligen gjorts och eftersom det inte framkommit andra sakargument, ska därför kommunens ställningstagande vara oförändrat.”

Hur ska detta uppfattas? Är det inte ett sakargument om hundratals människor protesterar mot att deras boendemiljö försämras på ett allvarligt sätt? Är det verkligen så att politiker som bor på helt annat håll i kommunen vet bättre än vi som bor på centrala Söder vad som är bra eller dåligt i vår boendemiljö?

Att betongsossar och moderater inte har några betänkligheter i det avseendet var väntat. Att Vänsterpartiet däremot sällade sig till betongpartiernas skara var mer oväntat. Det är inte så länge sedan den nye partiledaren Jonas Sjöstedt utnämnde vänstern till det nya miljöpartiet. Det budskapet har tydligen inte nått fram till partivännerna i Gävle.

Börje Larsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons