Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att älska Sandviken

Att älska Sandviken är något som växt fram hos mig under åren. Långt ifrån alla skulle välja ett så starkt ord, för att inte tala om alla som inte alls gillar.

Annons

Vad kan det innebära att gilla Sandviken? Förstås en väldig massa saker. Det jag tänker skriva om är handeln i Sandviken, de ”stora” stråken Hyttgatan - Köpmangatan kanske särskilt.

Ofta hör man talas om att stan ska leva, det ska myllra av folk på trottoarerna, många tittar in nånstans för fika eller en lunch. Det finns många trevliga ställen.

Med skrämselattacken i bakhuvudet, att Valbo Köpstad kanske ska byggas ut ytterligare på 32 000 kvadratmeter prima jordbruksmark, att de nya byggnaderna också ska tillåta, inte bara sällanköpsvaror utan även småbutiker, känns det skrämmande för mig när jag tänker på Sandvikens egna butiker.

Men – om vi kommuninnevånare bestämmer oss för att handla i Sandviken under ett år? Till att börja med. Vi glömmer Valbo för en stund och handlar hemma. Det mesta finns här. Det är vi som ska myllra på gator och torg.

Då lockar vi hit fler som vill öppna butiker med trevligt innehåll, så att vi kan fylla igen de otrevliga ”hålen”, de oanvända butiksytor som redan finns? Fin liten stad med kvalitetsvaror, trevliga människor, folk som bryr sig om att bygga upp det egna stället på jorden?

Inom parentes sagt, vi har egna sällanköpsvaror också, byggvaror, köksutrustning med mera.

Vad säger ni? Ibland kanske vi gör en avstickare till Valbo, men inte alls så ofta som många gör nu. Det har betydelse för vår kommun var du och jag handlar!

I USA, varifrån vi hämtat idén om köpcentrum, är man nu i full färd med att flytta tillbaka till de döda stadskärnorna. Kan inte vi vara lite klokare? Valbo Köpstad är tillräckligt stor och utbredd som den är. Kan vi hjälpas åt att värna vår egen fina stadskärna?

Gunvor Gunnarsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons