Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Även avarter hör till arten

”Som småbarnsförälder skulle jag vara mycket oroligare att bo i skogsbygder jämfört med tätorter beträffande varg.”

Annons

Varg eller inte är i dessa dagar ett hett debattämne. Egentligen borde det inte vara så. Det verkar vara Bryssel som bestämmer om det.
Det skulle vara intressant att veta var vargdebattörerna hör hemma, i glesbygd eller tätort? Varför inte underteckna era inlägg i vargfrågor, naturligtvis med namn men även med: Glesbygdsbo eller tätortsbo. Som småbarnsförälder skulle jag vara mycket oroligare att bo i skogsbygder jämfört med tätorter beträffande varg.
Är vargar farliga för allmogen nu? Detta vet vi inte ännu, men det tycks ha varit så. För ett antal år sedan var jag i kontakt med Sven Löhman, Gefle Dagblad, vilket resulterade i dessa uppgifter om dokumenterade vargrivningar av människor i Gästrikland och Dalarna under 1800-talet:
Gästrikland: Mellan den 31/12 1820 och den 9/3 1821 attackerades och dödades tre barn och en ung kvinna.
Dalarna: År 1821 dödades fem barn av varg enligt en rapport från provinsialläkare Ström i Hedemora. År 1850 dödades ett barn i Bastmora Husby.
Uppgifterna om vargrivningar i Gästrikland och Dalarna har kunnat läsas i dagspress, tidskrifter, böcker med mera. De har sedan bekräftats i kyrkböckernas dödböcker. Så sent som på 1970-talet behandlades ämnet och händelserna ingående i ett radioprogram. Liknande uppgifter, om än i mindre omfattning, finns i kyrkböckerna för Hälsingland och Uppland.
De som vill blunda för de här uppgifterna, och de är många, påstår att de människoätande vargarna varit sjuka eller rymt från fångenskap. Även om det varit fråga om avarter tillhör de ju arten. Avarter finns ju som bekant såväl bland djur som bland människor.
Holger Löf, Högbo

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons