Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Även i Gävle är att spara nummer ett

Med tanke på den senaste tidens avslöjanden om Carema Care samt dess chefer i Gävles uttalanden om att vi inte har några problem här känns det som det finns en del att tillägga.

Annons

Jag arbetar på Carema i Gävle och jag kan säga att det finns ett flertal brister inom omvårdnad och personalfrågan även här. Att spara pengar är alltid prioritering nummer ett. På samma sätt som i Stockholm jobbar ofta för lite personal och man ska till exempel spara in på eller återanvända blöjor och dylikt.

Jo, det handlar främst om att spara in, inte i första hand att se till de boendes välbefinnande. Det händer inte alltför sällan att man ”sparar in” på vakpersonal som ska finnas att tillgå när någon ligger för döden. Det kan då bli de få som jobbar som ska ha ”extra tillsyn” hos den boende och om det är flera äldre som behöver vak i huset samtidigt händer det att man bara sätter in en extra vakpersonal som får prioritera vem av de döende som ska vara garanterad att slippa dö ensam. Det har till och med hänt att chefen har vägrat att sätta in vak trots sjuksköterskors samt övrig våningspersonals inrådan.

Om personalen blir akut sjuk på helg eller kväll så finns det ingen jour att ringa och anmäla detta till. Följden blir dels att många går och jobbar även om de är sjuka dels att den sjuke eller övrig vanlig personal som är på arbetet just då får ringa runt och leta ersättare.

Hittar inte personalen själv en ersättare får man i regel jobba underbemannad. Sjukskrivningarna är många och eftersom Caremas första prioritet är kortsiktiga ekonomiska vinster lägger man inte ner speciellt mycket energi på att lösa detta problem.

Bristerna i Carema är inte isolerade händelser utan förmodligen högst övergripande.

Vän av ordning och reda

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons