Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barn behöver idrotta

Annons

Oj, så många ideellt verksamma vuxna som ställer upp för att ge sina egna och andras barn en meningsfull fritidssysselsättning inom olika idrotter! De allra, allra flesta gör det på ett utmärkt sätt, men sedan inträffar det att det går fel vid några tillfällen. Detta får då ofta förödande konsekvenser, som till exempel utslagning, för de drabbade.

Vi måste gemensamt arbeta för att detta inte får hända. Målet är ju att alla ska få en härlig upplevelse genom sitt idrottsutövande.

I en idrottsförening lär du dig inte bara att bli duktigare i din idrott. Du lär dig också mycket annat, som du kanske inte direkt är medveten om. Denna inlärning är ofta mycket effektiv och du har med dig den i din framtid. Jag tänker då på områden som normer, värderingar, ansvar, hänsyn och medbestämmande.

Svensk idrott vill vara bäst i världen för alla på alla nivåer. Vi vill ständigt utvecklas och förbättras. De värdegrunder som då ligger som till grund för detta synsätt är glädje och gemenskap. Vi ska ha roligt och må bra.

Demokrati och delaktighet. Alla ska få vara med och bestämma om och ta ansvar för verksamheten.

Allas rätt att vara med. Detta gäller utifrån sina egna förutsättningar oavsett nationalitet, etniskt ursprung, ålder, kön, sexuell läggning, fysisk- eller psykisk förmåga.

Rent spel. Ärlighet är en förutsättning för idrottandet och tävlande.

Utifrån dessa övergripande värderingar uppmanar jag er alla att reflektera över och sedan agera.

Hur ser det ut i din förening, ditt lag etcetera där ditt barn deltar?

Vad finns dokumenterat i policies, strategier och hur ser det ut i den dagliga verksamheten?

Vilka utbildningar, kompetensinsatser erbjuds via din förening?

Har du pratat med andra föräldrar, kommittéer eller styrelsen och fört en öppen dialog mellan vuxna?

Vad kan just jag bidraga till för att utveckla föreningen eller laget?

Det finns säkert många uppgifter (utanför själva tränarsysslan) som du kan göra och därigenom utveckla föreningen och även öka din egen möjlighet att påverka verksamhetens inriktning.

Gästriklands Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna har resurser, material och kompetent personal som mer än gärna kommer ut och stödjer er i detta viktiga arbete för att utveckla idrotten i Gästrikland. Låt oss gemensamt se till att undvika utslagningar och i stället göra idrotten i Gästrikland till Sveriges bästa.

Gunnar Lindbom, ordförande

Gästriklands Idrottsförbund

SISU Idrottsutbildarna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons