Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barn går inte i repris

Annons

Visste du att de lärare som ”gjort ett bra jobb”, visade kommunerna sin uppskattning med en reallönesänkning på cirka 1,8 procentenheter. Lönelyftet för Lärarförbundets medlemmar blev cirka 1,5 procent i år. Inflationstakten var enligt Riksbanken i juli 3,3 procent. Det betyder att lärare detta år fick mindre i plånboken än förra året.

Till politikerna i Gävle: Vilken motivering har ni till ovanstående fakta?

Ansvariga för skolan, riks- och kommunpolitiker, har, trots tydliga signaler från Lärarförbundet och från tillgänglig statistik låtit skolan gå kräftgång mot allt lägre måluppfyllelse och sämre resultat. Politikerna har nästan mangrant vägrat att inse att försämringarna till stor del har med resurser att göra.

Lärare i alla skolformer har genom sitt idoga och kvalificerade sätt att arbeta försökt hålla emot för elevernas skull och för sin inbyggda vilja att göra ett gott arbete. För de flesta lärare har det känts som en hopplös kamp utan uppskattning och med hela tiden ökande krav och ökande arbetsbelastning.

Fyra av tio lärare funderar nu allvarligt på att lämna sitt yrke, främst på grund av lönen. Jämfört med en lika välutbildad civilingenjör eller systemvetare får en grundskollärare 10 000 kronor mindre i plånboken varje månad. Det betyder flera miljoner under ett yrkesliv. En akademisk examen är lönsam för de flesta men inte för lärare. Oavsett hur vi vrider och vänder på det – internationellt sett, historiskt sett, jämfört med andra – så är lönerna oacceptabelt låga.

Vilka ungdomar kommer att vilja bli lärare i framtiden om inte detta rättas till? Redan i dag har ansökningarna sjunkit till ungefär en (1) sökande per utbildningsplats på lärarutbildningarna (i Finland är det sju sökande/plats.) Om utvecklingen fortsätter kommer om några år knappt en enda student att välja lärarbanan. Detta är allvarligt för Sveriges framtid.

Avtalet ger ett golv för löneökning som arbetsgivaren väljer att göra om till tak. Höjda lärarlöner är ingen kostnad – det är en investering. Kalmar är ett exempel på en kommun som förstått detta och satsat extra på lärarna – Gävle ger inte ens inflationsskydd. Det är dags för skärpning!

Bästa politiker i Gävle kommun – våga visa mod och framsyn genom att börja rätta till lärarlönerna redan nu. Minst 10 000 kronor mer per månad är ett rimligt krav på några års sikt. Lärarförbundet efterlyser högre lärarlöner och modiga politiker som står för sina vallöften och gör en satsning på den yrkeskår som jobbar med Sveriges framtid varje dag: Barnen och eleverna.

Barn går inte i repris. Att satsa på barn och ungdomar är att satsa på framtiden!

Anna Widlund Nordlund

Lärarförbundets avdelning i Gävle

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons