Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Besök en minkfarm

Per-Olof Erickson börjar sin insändare i söndagens Gefle Dagblad med att berätta om vilda minkars beteenden och instinkter.

Annons

Om det hade stannat vid denna naturskildring hade det varit mer logiskt att han undertecknade nämnda insändare i Naturskyddsföreningens namn.

Men när han plötsligt övergår till att jämföra med farmad mink och föra en privat politisk kampanj mot vår näring, blir inte bara kopplingen till Naturskyddsföreningen (som inte har någon uttalad policy vad gäller minkfarmning) dunkel och obegriplig, utan också hela hans resonemang.

Jämförelser mellan farmad och vild mink saknar nämligen all relevans. Med stöd i ledande forskning slår Jordbruksverket i sin handbok för djuruppfödning från 1995 fast att minken redan efter 7-10 generationer väsentligt ändrar beteende och temperament. Farmad mink har hållits i 100 generationer och är i dag, sedan mycket lång tid tillbaka, domesticerad.

Att jämföra den med vild mink är som att jämföra tam- och vildkaniner. Den farmade minken har, enligt forskare, framför allt kvar tre medfödda och naturliga behov: Mat, en torr lya samt att föda och ta hand om sina valpar. Alla dessa naturliga beteenden uppfylls på svenska farmer, i enlighet med paragraf 4 i djurlagstiftningen.

I stort sett vilka kriterier man använder, är minken Sveriges mest välmående produktionsdjur. Under länsstyrelsens oanmälda kontroller av länets minkfarmer 2010 befanns 0,065 procent (under en promille) av djuren vara sjuka eller skadade. 2011 var siffrorna ännu lägre.

En mink står aldrig uppbunden, den har ett utrymme som motsvarar hundra gånger dess egen volym, den har tillgång till leksaker och klättringsmöjligheter och utsätts inte för transporter. Avlivningen, där djuret sövs till medvetslöshet på några sekunder, sker vid minkens trygga lya, den flyttas endast en halvmeter. Och så vidare.

Jag vet inte om Per-Olof Erickson endast uttalar sig som företrädare för djurrättslobbyn eller till äventyrs verkligen har Naturskyddsföreningens stöd för sina personliga åsikter.

Men en sak vet jag. Ericksons våldsamma beskrivning av hur minkarna på en minkfarm lever visar med all önskvärd tydlighet att han inte tagit tillfället i akt att besöka en svensk farm.

Jag vill å det varmaste rekommendera honom att göra det, och med egna ögon konstatera att de beteenden han beskriver inte förekommer hos svensk farmad mink.

Johan Dalén

Vd, Sveriges pälsdjursuppfödares riksförbund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons