Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Besök gärna Gysinge, pensionärer

Annons

I år 2012, firar Pensionärernas Riksorganisation PRO 70-årsjubileum. Men det finns fler jubileum för PRO att uppmärksamma; ett sådant rör den, med rätta, omskrutna anläggning som PRO äger i underbart vackra Gysinge.

1970 köpte PRO Gysinge Herrgård och redan året därpå var det dags för de första kurserna på PRO:s kursgård. Ett par år senare inleddes ”Gysingedagen”, vad som därefter varit en självklar tradition. Vi är många tusen PRO-are som inlett våra somrar med att första onsdagen i juni åka till Gysinge för att fira traditionen, träffa gamla kamrater, äta kolbullar och tillsammans minnas tider som varit och samla kraft för de kommande.

Inte minst minnesvärda är förstås de Gysingedagar då skilda jubileum firats: 1980 då det var tio år sedan Herrgården köptes, 1981 var det tio år sedan kursgården startade 1971, 1989 då det var 150 år sedan Herrgården var färdigbyggd 1839; 1992 var det tio år sedan kursgården1982 blev folkhögskola.

Dock var det slut med detta trevliga firande och med Gysingedagarna över huvud taget, från och med 2011. Det var då 40 år sedan kursgårdens invigdes utan att detta jubileum uppmärksammades och i år, 2012, då det är 30 år sedan anläggningen i Gysinge blev folkhögskola; uppmärksammat endast genom ytterligare en inställd Gysingedag.

En angelägen och mycket uppskattad tradition läggs alldeles i onödan till handlingarna. Trist och märkligt. Så alla ni pensionärer i Gästrikland gör gärna en dagsutflykt till vackra Gysinge, men förvänta er inga speciella festligheter.

Man skyller på att det senare i juni är kongress, men den är ju för ”storfräsarna”, Gysingedagen är för oss fotfolk, som egentligen inte kräver några speciella arrangemang utan bara vill träffas, minnas och äta kolbullar tillsammans.

Per Falk – under 15 år lärare vid PRO:s Folkhögskola i Gysinge

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons