Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Betalar landstinget böterna om vi blir stoppade av polis?

Landstinget Gävleborgs ambulanser kör redan i dag med viss övervikt då det ständigt förs in mera utrustning i bilarna.

Annons

Man tänjer på gränsen på att upprätthålla köregenskaperna på bilarna som vi som chaufförer vid akuta sjukdomstillstånd, eller trafikolyckor får framföra med blåljus och siren fortare än vad den gällande hastighetsbegränsningen är på vägen.

En akutambulans ska vara utrustad med sådana hjälpmedel som behövs i samband med akut omhändertagande av patient.

Nu vill divisionschefen och verksamhetschefen ytterligare tillföra utrustning, detta är då utrustning som kommer att krävas för att utföra distriktsköterskearbetet som ambulanssjukvården ska överta den 1/2.

Då ambulanserna redan i dag kör med övervikt, vilket i sig är trafikfarligt samt olagligt, så ser vi mycket allvarligt på att man ytterligare vill föra in saker som dessutom inte har någon som helst nytta för ambulanssjukvården och omhändertagandet av akuta patienter. Vi förmodar att divisionschef och verksamhetschef redan har tänkt ut en lösning på detta problem då genomförandeidén kommer från dessa personer.

Vi som arbetar har i alla fall inte hört någon lösning, vare sig på detta problem eller någon av de andra 37 riskfaktorerna som togs upp i riskanalysen. En sak är säker – att lägga in extra väskor med utrustning i ett utryckningsfordon som redan innan väger för tungt, är olagligt. Vid en flygande besiktning som polisen kan göra kan det bli dryga böter för chauffören.

Står Landstinget Gävleborg för de böterna eller är det jag som chaufför? Kan jag som chaufför vägra framföra en ambulans som väger för mycket på grund av att det är olagligt? Det finns dessutom ingenstans i nuläget att förankra flera väskor då väggar och skåp i ambulanserna är fullbelagda med utrustning sedan tidigare. Det blir inte säkert ur trafiksäkerhetssynpunkt.

Ska ambulanssjukvården köra olagligt?

Ambulanspersonal

Svar till ”Ambulanspersonal”

Det stämmer att ny utrustning förs in i ambulanserna, men att det skulle finnas en risk att ambulanssjukvården kör olagligt eller att det skulle finnas en övervikt idag stämmer inte.

När det gäller den nya utrustningen så kommer den uppskattningsvis att väga två-tre kilo och kommer inte att påverka vare sig lastvikt eller säkerhet. Vi har fört en dialog med driftsansvariga och sakkunniga inom området där ett uppdrag har getts för att hitta en så bra placeringslösning som möjligt för väskan. Vår bedömning är att vare sig vikt eller motorkapacitet påverkas.

Inom Landstinget Gävleborg följer vi den nationella utvecklingen som innebär att vi kan göra mer i ambulanserna än vad som kunnat göras tidigare. Det kräver också högteknologisk utrustning. Vi har inte fått några påpekanden när det gäller övervikt, däremot har problemet om trång arbetsmiljö uppmärksammats och det har vi haft med oss i den upphandling av nya fordon som håller på och avslutas just nu.

I dialog med våra bilkonstruktörer jobbar vi kontinuerligt för att skapa lättare fordon och bättre utrymme. Det är ingen ny företeelse utan diskussionen har förts i flera år. Idag är målsättningen 600 kilo lastvikt, i de nya tyngre fordonen som levereras under 2013 är lastvikten 750 kilo. Vi behöver ha viss marginal utifrån att vi har patienter som väger olika mycket.

Med vänlig hälsning / Jörgen Tranevik, verksamhetschef ambulanssjukvården

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons