Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Betyg i sexan är alldeles för tidigt

Det är för tidigt att få betyg i sexan. Man är bara tolv år och det är mycket annat som händer i livet.

Annons

Många vuxna tycker säkert att det är bra, då barnen har längre tid och större chans att förbättra betygen till årskurs nio. Somliga barn kanske blir mer motiverade, tar skolan på större allvar och gör sina läxor.

Men jag anser att det har en mer negativ än positiv påverkan. Jag som elev vet att betyg kan orsaka stress och ångest. Vilket blir väldigt jobbigt om man är ambitiös redan vid sådan tidig ålder. Vi ska faktiskt betygsättas i flera år framåt. Så varför ha så bråttom med det? Det är slutbetygen i nian som är avgörande för just högstadiet. Sedan kommer det minst tre års till pluggande som vi ska orka med. Det tar mycket ork att prestera på topp hela tiden, genom alla år. Är det meningen, att vi inte ska ha någon ork kvar i gymnasiet?

Jag anser att det är fel att barn i årskurs sex, som upplever svårigheter i skolan, ska få reda på det via dåliga betyg. Som de sedan jämför med sina klasskamrater. Jag tror att det kan medföra att de får sämre självförtroende och känner sig dåliga. Inte minst att de blir upprörda.

Enligt min åsikt borde betyg införas till årskurs sju i stället så att man kan ha sexan på sig att förbereda sig inför högstadiet.

I sexan ska man fortfarande få vara ett barn och inte ha prestationsångest över skolan.

Trött gymnasieelev

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons