Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Betygssystemet är värdelöst

Annons

Hur tänkte ni på Skolverket när ni införde det nya betygssystemet? Vad jag har förstått var tanken att det skulle bli mer rättvist, och det tycker jag är jättebra!

Det gamla med G (godkänt), VG (väl godkänt) och MVG (mycket väl godkänt) var inte heller bra då en elev som bara var lite bättre än G och en elev som nästan nådde upp till MVG fick samma betyg, alltså VG.

Men det nya är ju ännu sämre! För dem som inte är så insatta kan man i det nya systemet alltså få A, B, C, D, E, F där A är bäst och skulle kunna motsvara MVG, C skulle kunna motsvara VG, E skulle kunna motsvara G och F är icke godkänt.

Betygen B och D är ungefär om man ligger och väger mellan två betyg. När jag fick höra om det här tyckte jag det lät superbra! Äntligen skulle det bli mer rättvist!

Men nej, för att få ett A måste man få A på allt. Om jag exempelvis skulle skriva A på allt men så hade jag en dålig dag och fick E på ett prov, skulle jag inte kunna få ett högre betyg än D!

Det Skolverket förmedlar är alltså att det spelar ingen roll hur bra man gör saker, misslyckas man med något spelar allt bra man gjort ingen roll. Tror ni man blir motiverad? Jag har tappat all ork att ens försöka få A, det känns bara meningslöst.

På högstadiet hade jag bra betyg men nu känns det som jag har sänkt mig enormt. Dessutom vet jag att det inte bara är jag som är missnöjd. Jag tycker att Skolverket åtminstone borde gå ut med några blanketter och fråga oss elever vad vi tycker, för det borde väl också spela roll?

Men, jag ska inte bara klaga, jag har ett förslag på en lösning på detta problem: Det är att man har kvar själva betygen (alltså A-F), men ändrar kriterierna. För att få exempelvis A ska det räcka att få en övervägande del med A:n. Så om man på ett prov fick tre A:n och fyra C:n, så skulle man få ett B i betyg. Det känns mycket mer rättvist och rimligt tycker jag.

Hoppas ni tar till er av detta och funderar över hur bra det egentligen blev!

Missnöjd gymnasieelev

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons