Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bilarna står fortfarande kvar

Är kommunal parkeringsövervakning ett bra alternativ?

Annons

Jag flyttade till Gävle för snart 13 år sedan och minns så väl hur lycklig jag var över att få en så fantastisk lägenhet med bra läge. Vid huset där jag bor finns inte någon parkeringsplats för de boende så jag är hänvisad till gatan eller den större parkeringsplatsen mellan Max på norr och Nynässkolan.

Vad jag däremot inte blev så lycklig över var att jag en av de första dagarna fick en parkeringsbot på grund av att jag stått på fel sida när det gällde datumparkeringen. Av det lärde jag mig datumparkeringsreglerna för jämnt och ojämnt datum.

Därefter ställde jag min bil på parkeringen mellan Max och Nynässkolan. Det dröjde flera månader innan en ny parkeringsbot kom på min bils framruta på den parkeringen och ännu en gång fick jag lära mig lite nytt om parkeringsplatser och parkeringsböter av ansvarig för parkeringarna i Gävle.

Står det ett stort P på skylten vid parkeringen så gäller 24 timmars fri parkering och därefter måste bilen flyttas. Det är okej och så har skett de senaste tolv åren.

Vad som däremot inte skett är kontrollen av bilar enligt 24-timmarsregeln av de av kommunen anställda parkeringsvakterna under de senaste tolv åren, varken på sommar- eller vinterhalvåret. Värsta tiden, där man med egna ögon kan se om bilar flyttas eller inte, är nu på vintern.

Just i år är nog det värsta året av de tolv som jag parkerat på den här platsen. När det snöade som mest före jul och det blåste vindar från havet så bildades en stor driva på andra sidan av bilen. De bilar som har stått längst här syns alltså klart och tydligt. Lika tydligt syns det bakom bilen om det är plogat och inte bilen är flyttad.

Kommunen har skickat ut ett brev till ägarna till fordonen på parkeringen med uppmaning att flytta fordon före den 18 januari 2013, annars sker flyttning av fordon med stöd av paragrafer i en lag. I dag, 31 januari, står det fortfarande bilar kvar på samma plats som vid snöovädret före jul.

Är detta slarv eller olust att inte skicka ut sina anställda parkeringsvakter för att göra det jobb som ska göras eller har man glömt bort vilka parkeringar som finns i stan? Vid kontakt med ansvarig på kommunen, Stefan Eriksson, fick jag svaret att han var på semester och inte tillbaka förrän en bra bit in på det nya året och dennes överordnade, Karl Blad, har inte svarat i telefon. Tisdagen den 8 januari fick jag kontakt med Stefan Eriksson som på frågan om varför ingen parkeringsvakt varit ut på nämnda parkering svarar ”Jag vet inte”.

Jag undrar ju självklart följande: Finns det inte något schema över vilka parkeringsplatser som ska besökas? Vet man vilka parkeringar man har? Har man för lite parkeringsvakter? Är de pengar som ”går förlorade” på att ingen kontrollerar parkeringsplatser inte välkomna intäkter till Gävle kommun? Ska kommunen ”driva” en parkeringsplats utan att ta det ansvar som står på skyltarna? Ska parkeringsplatser läggas ut på privata företag?

Trött på parkeringsplatser i Gävle

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons