Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bjud inte barn på alkohol

Annons

Just nu har vi en hög alkoholkonsumtion i Sverige. Narkotikautvecklingen är också dyster; narkotikan flödar och antalet missbrukare ökar. Det kan vara lätt att känna sig maktlös som förälder. Men du kan vara med och påverka! Som förälder är du nämligen den viktigaste personen i ditt barns liv och det spelar faktiskt roll vad du säger och gör.Som förälder är du den bästa drogförebyggaren.

Bjud inte hemma! Forskningen visar att de ungdomar som blir bjudna på alkohol i hemmet dricker mer än sina kamrater. Bland killar och tjejer som går i nian är det sex gånger vanligare att de som får dricka ur eget glas hemma dricker sig berusade när de går ut, än de som inte får smaka någon alkohol hemma. Tyvärr kan man inte lära ungdomar hur man dricker alkohol genom att bjuda hemma, det enda man lär dem är att dricka alkohol.

Köp inte ut! Om du köper ut alkohol till ditt barn i tron att det är det enda de dricker den kvällen, bör du vara medveten om att ditt barn ofta dricker annan alkohol också, exempelvis smuggelsprit.

Var tydlig i ditt ställningstagande. Det är viktigt att du pratar med ditt barn om alkohol och andra droger och att du är tydlig med vad som gäller i just er familj. Glöm inte heller att prata om riskerna. Det kan vara svårt för en tonåring att identifiera sig med en missbrukare eller se sig själv hamna i ett beroende, däremot kanske det känns ”närmare” att diskutera de direkta konsekvenserna en ”fylla” kan ge, till exempel bråk, slagsmål, olyckor, våldtäkt, etcetera.

Kom överens med andra föräldrar om hur länge barnen ska få vara ute på kvällen och att inte tillåta föräldrafria fester. Det ger en trygghet och gör det enklare att stå fast vid sina beslut.

Var uppmärksam och reagera. Många vuxna tycker att det hör till tonårsperioden att testa/börja dricka alkohol och att det inte är något man tar skada av. Däremot är man livrädd för att ens barn ska testa narkotika. Självklart är narkotikan förrädisk, men det är också alkoholen.

Dessutom finns en direkt koppling mellan alkohol och narkotika:

Den som testar narkotika första gången är med största sannolikhet påverkad av alkohol. Därför bör du som förälder reagera även när ditt barn ”bara” dricker alkohol! Ditt barn gör allt för att lura dig, var därför listig och vänta uppe eller hämta ditt barn eller ta en sväng förbi det område där ditt barn håller till. Om du förvarar alkohol hemma, håll koll på barskåpet!

Det är vi vuxna som bär ansvaret för att det finns fulla 14-åringar på stan, till exempel på sista april. De har alla en sak gemensamt: Det är någon vuxen som har gjort det möjligt för dem att få tag på alkohol.

Johnny Gustavsson

drogsamordnare, Gävle kommun

Nanny Hörnqvist

drogförebyggare, BIG, Gävle Kommun

Annika Molander

och Angelica Persson

Drogfri skola

Fältgruppen, Kompassen och

Grinden socialtjänst Gävle

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons