Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blir asfalt nästa steg?

Annons

En tistel till ansvariga för Valls Hage som förstör de naturliga gångstigarna med att vräka på sand. Är det för att slippa klippa gräset, som för övrigt håller på att återta delar av de sandade stigarna. Vad blir nästa steg, asfaltera?

Man kör också dagligen runt i Valls Hage med bil för att tömma två soptunnor med den följden att det blivit en bilväg runt hagen. Men det är väl jobbigt att gå runt “en så lång sträcka”. Silvanum hade känsla för Valls Hage där man gick försiktigt fram, men det kan man inte säga om Gävle Kommun.

En som gått i Valls Hage

dagligen i 25 år

Svar direkt: Det finns inte många arboretum i Sverige som har sådan potential och innehåll av växttyper som Valls Hage. Det är en av våra verkliga pärlor och ett mycket välbesökt utflyktsmål med guidade vandringar.

Anledningen till att naturstigarna har börjat grusläggas är bland annat för att göra Valls Hage mer lättillgänglig för personer med funktionsnedsättning.

Stigarna blir lättare både att gå och ta sig fram med rullstol eller rollator på.

Att området ska vara rent och snyggt är en förutsättning. Gävle kommuns arbetsmarknadsenhet AME sköter tömningen av soptunnorna. I samband med att tunnorna töms, vilket görs dagligen, fyller de även på med ved vid grillplatserna som är flitigt använda. Ved är tungt och av det skälet används bil på körvägen.

Gävle kommun tog över skötseln från Stiftelsen Silvanum år 2003 och har sedan dess återplanterat träd, renoverat skyltar samt röjt och gallrat. Vår ambition är att kunna utöka våra skötselinsatser ytterligare i denna unika skogsbotaniska park.

Jan-Olof Åsén

parkingenjör, Gävle kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons