Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra möte, kommunen...

Vi var 150 som gick till informationsmötet om VA på Norrlandet den 8/12. Det hela började med information av politiker och konsulter. Mycket visste vi, men en del var nytt.

Annons

Många väntade, precis som jag, på att frågestunden skulle inledas. Frågorna var många, visade det sig. Bland annat ville man veta hur stor kostnaden skulle komma att bli när man själv ska kopplas på, en del först 2018. Enligt kommunens plan kommer man att höja avgiften med 15 procent per år – vilket man gärna ville linda in och inte riktigt låtsas om— vilket i sin tur kommer att innebära att den som kopplas på sist får betala mest. Har man oturen att ha en stor tomt kommer man i så fall att tvingas betala lika mycket som det ursprungliga budet på ung. 400 000 kronor.

En fråga om varför höjningen är så hög som 15 procent besvarades med att Gävle Vatten har tagit ut för låga avgifter och nu måste höja för att kompensera för underskottet.

Varför ska vi nu betala för kommunens (Gävle Vattens) underlåtenhet att ta betalt så att ekonomin går runt? Att alla, oberoende av avstånd till stamledning, kommer att få betala samma taxa, är en klen tröst, för att inte säga en källa till viss ilska.

Man skyllde också på att i till exempel Sundsvall är taxan högre än hos oss. Samma logik skulle innebära att då flera andra kommuner har betydligt lägre skatt, sänker vi också skatten. Eller?

Så avslutades frågestunden med motiveringen att man nu skulle få chansen att ställa frågor individuellt till politiker och konsulter. Flera av oss protesterade och tyckte att fler frågor borde besvaras, så att alla kunde höra både frågor och svar. Man hade ju en hel timme före mötet att ställa frågor till politiker och konsulter. Det var liksom redan avklarat.

Många jag talade med kände sig djupt besvikna, och en del kände sig faktiskt också lurade. Massflytt från Norrlandet är att vänta. Bra informationsmöte kommunen...

Ännu så länge sommarboende

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons