Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bredband till alla? Nej, det var bara tomt prat

De flesta av oss har fått höra att vi befinner oss i dataåldern. Det är en sanning endast för vissa av oss i samhället. För att det ska vara möjligt måste man bo i en större tätort.

Annons

Löften om bredband till alla var som vanligt bara tomt prat. Att jobba på distans är också bara några förunnat. Jag börjar bli väldigt trött på all reklam och alla samtal med smilande försäljare som erbjuder saker som inte finns.

Jag har flera gånger blivit uppringd och erbjudits bredband som inte är möjliga hos mig. Har fått övertyga ”försäljaren” om att det inte är möjligt. Borde man inte veta vad man erbjuder? Det är väldigt irriterande att få sådana samtal.

Det ekonomiska tänkandet har bidragit till att det bara satsas på lönsamma delar, och på det sättet plockas ”russinen ur kakan” utan att man tänker på de konsekvenser som blir följden av ett sådant ”egotänkande”.

Var det inte meningen med den moderna tekniken att människor skulle ges möjlighet att arbeta hemifrån? Och på så sätt spara tid och miljö genom att slippa resor med mera.

Försök att utnyttja möjligheten med videokonferens när bandbredden är 500 kilobyte (du läser rätt). Detta är vad Telia har att erbjuda och jag betalar 339 kronor i månaden (ja, du läste rätt igen). Är det att behandla människor lika oavsett var man bor och så vidare?

Andra företag ringer och erbjuder mobilt bredband, vilket också är omöjligt då det inte finns någon mobil täckning för det här i området.

Jag är så besviken på denna brist på hänsyn mot oss som bor på landet. Fler och fler tjänster görs via nätet, men det förutsätter ju att vi har möjligheten. Att betala räkningar via mobilt nät innebär att rätt som det är bryts kontakten. Mobilt bredband borde levereras med lugnande medicin och en tillgänglig psykolog.

Jag bor ju inte i obygden. Kårbo i Norduppland ligger ju ganska ”centralt”. Inte långt från Gävle med mindre orter som Älvkarleby, Karlholmsbruk, Marma med flera orter runt omkring.

Nu är det på tiden att någonting görs så att vi har samma möjligheter som folk som bor i tätorten. Det här är ju nästan lika viktigt som när boktryckarkonsten kom.

Jag emotser verkligen att behandlas som andra. Har själv jobbat med IT-verksamhet, så jag tror jag vet vad jag talar om. När jag en gång skaffade så kallat bredband påstod Telia att det inte fanns, men då jag hade kontakter via mitt arbete visste jag att det fanns.

Efter att jag övertygat dem att det fanns, fick jag det ynka bredbandet. Samma svar har grannar fått när de har velat ha samma som jag. Men hör och häpna, de kan endast erbjudas 0,5 x min bandbredd, alltså 250 kilobyte! Jag får tydligen vara glad att jag var den första på Sätralundsväxeln.

”Nej det finns inget i den växeln” har de svarat.

Men när grannarna sagt att vi vet att det finns för det finns grannar som har, har leverantören nödgats anstränga sig.

Några har fått svaret att det är fullt.

Om inte jag har missförstått är det väl bara att bygga ut i växeln. Problemet är att ingen vill bekosta en fiberkabel till vår växel. Helst vill man inte ha det trådbundna kvar alls om jag uppfattat det rätt.

Till Telia: Gräv ner en fiberkabel så att vi kommer med på IT-tåget. Synd att det inte blev gjort när starkströmskabel drogs en bit ifrån, men det var tydligen för mycket begärt att samarbeta med andra.

Till alla mobilleverantörer: Se till att rikta om antennerna och förstärk signalen eller bygg flera antenner. Informera era försäljare om var och vilka som kan ha förmånen att ha bredband.

Visst är det bra att man är försiktig med den strålning som mobiler innebär, men vi ska inte behöva gå ut och ringa.

Tack för jag får framföra min åsikt, och jag vill bara behandlas som alla andra i detta land enligt Genèvekonventionens rekommendationer. Vi måste också ha möjlighet att hänga med i samhället som alla andra.

Jag är pensionär numera, och har inte samma behov som andra, men tycker ändå att det vore roligt att kolla på nyheter, se nån video med mera. Skärpning, bredbandsleverantörer.

Harry Bertilsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons