Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bron besiktades 2008 av erfaren konsult

Annons

I din insändare kommenterar du vårt tidigare svar om orsakerna till Strömdalsbrons avstängning och vi vill gärna besvara dina funderingar om våra rutiner för brobesiktning.

Samhällsbyggnad Gävle utför enligt Vägverkets (nu Trafikverket) riktlinjer en huvudbesiktning av samtliga Gävles broar minst vart sjätte år. Strömdalsbron besiktigades 2008 av behörig inspektör, en konsult med mycket lång erfarenhet av bro- och kajkonstruktioner.

Vid besiktningen upptäcktes korrosionsskador på stålkonstruktionen. Skadan klassades som 1 på en 0-3-gradig skala, där 0 inte innebär några krav på åtgärd och 3 innebär att bron är ur funktion och omedelbart måste stängas av.

Strömsdalsbrons tillståndsklassning 1 från 2008 innebar att skadan måste besiktigas på nytt och eventuellt åtgärdas inom en sexårsperiod – alltså före 2014. En sådan besiktning fanns inplanerad hos oss.

Som tidigare beskrivits har Samhällsbyggnad Gävle nu alltså valt att tidigarelägga åtgärdandet av korrosionsskadorna på grund av ytterligare skador som uppstod vid snöröjningen i vintras.

Kai Olsson

gatuingenjör, Gävle kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons