Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byggnaderna är vindbarriärer

Annons

Reaktionerna på det vinnande bidraget i markanvisningstävlingen för Gävle Strand etapp 2 är många och blandade, precis som sig bör. I vilken grad ”Flagga” är ett landmärke för stadens identitet eller ej lämnas här åt sidan för att fokusera på boendekvaliteten i förhållande till byggplatsens klimatförutsättningar. 

”Flaggan förstärker blåsten” skrev byggforskare Mauritz Glaumann och Ulla Westerberg i en insändare i Gefle Dagblad där juryns hänsyn till klimatförhållandena kritiseras för att inte ha funnits med i diskussionen. Naturligtvis är det välkänt för juryn att Gävle Strand är utsatt för vindar.

En översiktlig utredning om klimatet på Alderholmen gjordes redan 1989 av Statens Institut för Byggnadsforskning med Mauritz Glaumann i spetsen och planeringsråd för det nya området Gävle Strand överlämnades till Gävle kommun inför planeringen av Etapp 1.

Gävle kommun har även plockat in statistik från SMHI (2007) för detaljplanearbetet. Klimatet är en planeringsförutsättning. Tittar man på Gävle Strand och Nyhamn i dag så ser man att byggnaderna utgör vindbarriärer, allt i enighet med detaljplanen.

Vindförhållandena är en bland många frågor som avvägts i juryns bedömning. Andra avgörande aspekter är estetiskt uttryck, skuggning, åtkomst av kajstråket, angöring till byggnaden, upplevelsen av boulevarden, utsikt med mera. Ett krav är också att balkonger är inglasade eller förberedda för en inglasning på utseendemässigt tilltalande sätt så att en vindskyddad och solig utemiljö skapas. Helhetsuttrycket är ytterligare en aspekt.

Samhällsbyggnad Gävle kommer att ha dessa frågor i beaktande i fortsatt arbete med utvecklingen av Gävles nya stadsdel.

Göran Valtonen

projektledare för Gävle Strand

och ledamot i juryn

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons