Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chansa inte vid ratten

Annons

Det är julbordens förlovade tid med god mat och dryck på restauranger, herrgårdar och slott. Detta är också en tid då många julbordsgäster ställer sig frågan: ”Kan jag köra hem i det här tillståndet?”

Många kör trots sin osäkerhet. En undersökning som försäkringsbolaget Salus Ansvar genomfört visar att närmare varannan svensk känner sig osäker på om de har alkohol kvar i blodet när de sätter sig bakom ratten och kör iväg.

Svenskar i allmänhet vill inte vara rattfyllerister utan säkra och ansvarsfulla bilförare. Ändå är det socialt accepterat att ta ett glas vin och köra efteråt. Detta måste vi sätta stopp för!

En viktig anledning att det ändå blir så här kan vara att man inte vågar tacka nej eller att värden förväntar sig att gästerna ”smakar på glöggen”. Ytterligare viktiga anledningar är brist på planering, att man inte bestämt innan hur hemfärden ska ske och vem som ska vara nykter förare.

Anledningarna kan vara många men faktum är att ansvaret ligger hos den enskilde föraren. Samtidigt har vi alla också ett ansvar för att förändra attityden till att kombinera alkohol och bilkörning.

Faran med att köra full är inte att bli tagen av polisen, bli av med körkortet, böter eller fängelse. Det handlar om att inte orsaka olyckor som kan skada och döda. Körförmågan påverkas redan vid låga promillenivåer och även dagen efter.

Gör vad du kan för att vara säker på att varken du eller någon annan kör onykter hem från julbordet. Här är några konstruktiva förslag:

Var tydlig både mot dig själv och andra att det inte är okej att dricka något starkare än lättöl om man kör hem. Planera. Bestäm vem som ska vara kvällens nyktra chaufför. Eller åk taxi både dit och hem. Om du druckit en del på kvällen så låt bilen stå även dagen efter.

BengtOlof Bokström

Gävle MHF

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons