Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens lösning är den bästa

Insändarskribenten upplever korsningen Lasarettsvägen-Västra ­Vägen som kaotisk under högtrafik och föreslår att det byggs en cirkulationsplats på platsen. Platsbristfrågan löser skribenten genom att flytta SOS-Kiosken och Englunds blommor.

Annons

En cirkulationsplats i den aktuella korsningen har aldrig diskuterats och en av orsakerna är platsbristen. På Västra vägen passerar 20 000 fordon/dygn, alltså cirka 10 000 i var riktning, och på Lasarettsvägen 4 000 fordon/dygn, cirka 2 000 i var riktning. Med tanke på den aktuella trafikmängden behöver det vara två körfält in i cirkulationsplatsen och även två körfält i den. Det finns det i dag inte utrymme för.

Även om platsbristen skulle lösas så som insändarskribenten föreslår är dagens lösning med trafikljus den bästa och säkraste för fotgängare och cyklister. Obevakade övergångsställen bör undvikas när det är två eller fler körfält i samma riktning.

Korsningen är i normala fall inte problematisk. Men tyvärr fungerar inte samordningen av signalanläggningarna längs Västra Vägen ordentligt sedan en tid tillbaka. Styrapparaten i korsningen ”talar” inte med de övriga vilket gör att köerna ibland kan bli långa.

Vi arbetar för att hitta en lösning på problemet så att trafiken kan flyta smidigt hela tiden.

Gösta Nordqvist

trafikingenjör, Gävle Kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons