Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att koppla katterna

Annons

Nu är våren äntligen här och naturen sjuder i all sin prakt. Fåglarna sjunger, hararna skuttar i grönskan och gässen har redan kläckt fram sina små gässlingar. Naturen är verkligen underbar att skåda.

Det gör då ont i en naturälskares ögon att se så mycket lösspringande katter som utan att egentligen vara onda i sig tar en massa harungar och fågelmammor som i sin tur kommer att betyda att fågelungar ligger och svälter ihjäl i sitt bo. Skrikande ”Fågelmamma var är du, vi är hungriga”. Varför ska oskyldiga djurungar gå en plågsam död till mötes bara för att det är populärt att ha en katt eller fler och bara släppa vind för våg. Det är koppeltvång på hundar mellan den 1 mars och den 1 augusti. Varför kan inte alla hundar också få springa lösa och bita ihjäl små rådjurskid och harar? Det är ju ett naturligt beteende för dem med.

Forskarna har räknat ut att katterna i Sverige tar mellan 20-30 miljoner småfåglar per år, bara för att du kattägare tycker det är roligt att ha en katt springande på andras marker. Visst tar de råttor, men det gör musfällor också. Musfällor är dessutom selektiva och fångar bara möss. Använder man levande fångstfällor för möss så kan man släppa ut honor med dragna spenar så det inte ligger små oskyldiga musbarn och svälter ihjäl.

Nej, nu är det dags att politikerna vaknar och sätter stopp för detta vansinne med lösspringande katter. Den gamla lagtexten att ”katter som påträffas i naturen skall saklöst dödas” var bra. Kanske inte för katten som var i naturen, men för naturen i sig. Och det fick kattägarna att likt oss hundägare hålla koll på katterna när naturen är en barnkammare.

Djur- och naturvän

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons