Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför älskar jag Gefle IF

/
  • GIF spelar en klok fotboll utifrån föreningens knappa resurser, skriver Mats Ädel. Bilden är från söndagens avslutningsmatch på Strömvallen.

Gefle IF kippar efter andan i en stad och kommun som genom ett strupgrepp gör sitt bästa för att göra slut på livet i allsvenskan.

Annons

En enögd stad och kommun som blundar för fotbollen och stirrar sig halvt blind på hockeyn. 

I söndags stod jag på Strömvallen med väldigt motstridiga känslor.

Å ena sidan stolt och glad över att GIF har klarat det allsvenska kontraktet igen, samtidigt som laget bjöd på en härligt offensiv fotboll i inledningen och slutet av den mycket sevärda avslutningsmatchen hemma mot Helsingborg.

Å andra sidan besviken över att inte ens 2 000 personer såg matchen.

Jag vet inte, tror inte rent av, om publiksnittet skulle vara högre om GIF hade kämpat i toppen av tabellen och spelat en lika offensiv fotboll som BK Häcken. Det verkar tyvärr som Gävle som stad är mätt på fotboll och kommunen bara cyniskt väntar på laget skall trilla ur allsvenskan.

Kritikerna menar att Gefle spelar en tråkig fotboll, men jag tycker att laget spelar en klok fotboll utifrån föreningens knappa resurser. En förening som varje år måste sälja sina mest tongivande spelare för att få ekonomin att gå ihop. Därefter söka efter mindre kända ersättare.

Inför säsongen försvann Theorin och Chipsah och lämnade ett hål i centrallinjen som nyförvärven Faltsetas och Fällman verkligen täppt igen med den äran under hösten. Jag håller verkligen inte med de personer som vill att Pelle Olssson borde bytas ut. Utan hans tydliga men förutsägbara spelsystem hade Gävle för länge sedan vara utan ett allsvenskt lag.

Att kippa efter andan och ta sig ur strupgreppet år efter år är ångestladdat som den värsta thrillern för oss få som följer laget. I min värld betydligt mer dramatiskt än en evighetslång elitserie som börjar först när den är slut, då slut- eller kvalspelet tar vid.

GIF spelar ingen vacker fotboll sägs det.

Jag håller inte med. Att få ut det maximala av lagets resurser genom att alla jobbar extremt hårt för varandra och täpper till alla ytor för att slå till i sista minuten så att ”Goliats” svartgula gulddrömmar rasar som Råsunda kommer att göra inom kort, det är vackert. Det är därför jag älskar fotboll. Det är därför jag älskar laget mot strömmen, Gefle IF.

Mats Ädel

GIF-supporter sedan Berra Hellmans tid

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons