Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför ska lärarna ha högre löner

Det är så många som ifrågasätter lärare och varför de ska ha högre lön. Alla har ju gått i skolan och många har barn i skolan. Därför tror man tydligen (ofta) att man vet allt om hur det är också.

Annons

Skaffa dig en lärarutbildning och jobba några år som lärare, sen kan du skaffa dig en uppfattning.

Vad gäller lönen så handlar det inte om vad lärare förtjänar eller inte. Det handlar om att motivera lärare att stanna kvar i yrket. Många är helt slutkörda på grund av alla krav som ställs från både ledning och föräldrar. Samtidigt som man får allt fler arbetsuppgifter som inte alltid har med undervisning att göra.

Lärare är också attraktiva inom andra yrkesområden så risken med en låg lön är att allt fler söker sig vidare, bort från läraryrket, till mer lönsamma anställningar. Har man klarat pressen som lärare i dagens samhälle så klarar man mycket!

En högre lön behövs om vi vill ha några lärare alls i framtiden! Den behövs för att locka kompetenta människor att utbilda sig till lärare hellre än till något som tar lika lång tid men ger dubbelt så hög lön.

Det är också tråkigt att så många skyller på lärare när de ser undersökningar kring resultat som placerar Sverige en bit från toppen. För det första så är resultaten mer relaterade till politiska beslut som skapar en lärares förutsättningar att lyckas, snarare än till själva läraren. För det andra så handlar det inte bara om att vara bäst på resultatlistan, utan också om att fungera som sociala och kreativa människor ute i samhället.

Trots alla resultat som en del klagar över så är unga svenskar mycket attraktiva på den internationella marknaden just för att de är kreativa och problemlösare, egenskaper man inte får genom att prestera bra på ett enstaka test någon gång under sin tid i skolan!

Vad som är bra eller dåligt är mer komplext än att bara stirra på tester. Men ett enkelt fakta är att man måste höja lönen om man vill ha de mest kompetenta personerna i samhället som lärare.

En glad pedagog

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons