Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De bästa ska spela oavsett förening

Annons

Att Gästriklands ishockey är framstående när det gäller den elitinriktade utveckling av spelare har vi under de senaste åren fått en rad fantastiska bevis på. Viktiga bakgrundsfaktorer till det är våra engagerade och kompetenta ungdomsföreningar och ledare, en stark hockeykultur i distriktet och en elitförening med framstående verksamhet.

En betydelsefull hörnpelare i det arbetet är den gemensamma U16-modellen. Satsningen med U16-modellen, som ursprungligen bygger på en gemensam överenskommelse mellan Gästriklands Ishockeyförbund, Brynäs IF och distriktets alla övriga ungdomsföreningar, har tillämpats i flera år och innebär huvudsakligen följande:

Alla barn som vill börja spela ishockey gör det i Tre Kronors Hockeyskola i den förening som finns där de bor. Spelaren utbildas och utvecklas sedan i den egna föreningen och alla distriktets föreningar fokuserar på att hålla en så hög sportslig och organisatorisk nivå som möjligt.

Inför U16-säsongen, och först då, samlas de bästa spelarna i Brynäs IF och deltar i den regionala U16-elitserien. Dessförinnan finns spelarna kvar i sina moderföreningar. På så sätt undviks en allt för tidig elitisering samtidigt som en god grund för en bra elitutveckling tillvaratas.

Distriktlagverksamheten leds av Gästriklands Ishockeyförbund. Brynäs IF investerar resurser i U16-modellen med bland annat en heltidsanställd tränare som också fungerar som tränare för distriktslaget i TV-pucken.

En gemensam löpande dialog mellan distriktslagsverksamheten, Brynäs IF och övriga föreningars ansvariga är viktig i modellen.

Den sportsliga kvaliteten i distriktslagsverksamheten är oerhört viktig för spelarutvecklingen och förtroendet för verksamheten. Därför ser vi i Gästriklands Ishockeyförbund det som en stor styrka att förbundets sportsligt ansvarige, Lars Öberg, har en bakgrund som elitserie- och landslagsspelare med inte mindre än tolv säsonger som juniorlandslagstränare för svensk ishockey.

Det i kombination med Brynäs IF:s bidrag, i form av resurser och spetskompetens, innebär att den sportsliga delen av verksamheten håller hög klass. Med utgångspunkt i den gemensamma U16-modellen är förbundets inriktning tydlig, nämligen att de bästa och mest talangfulla spelarna ska delta i distriktslaget. Detta oavsett föreningstillhörighet.

En tillbakablick på de senaste säsongerna visar att spelarna kommer från distriktets olika föreningar, vilket vi ser som ett tecken på att det bedrivs en bra utbildning runt om i distriktets olika föreningar. Att det sedan en enstaka säsong finns många duktiga spelare i en viss förening får inte ges oss anledning att avvika från principen att de bästa, enligt den ansvariga ledningens bedömning, ska vara med.

Avslutningsvis vill jag, precis som författaren till insändaren, säga att också jag är en stor vän av distriktets ungdomsishockey. Den är helt fantastiskt och ger många barn och ungdomar viktiga erfarenheter och en god hälsa inför framtiden. Några få kan ta steget hela vägen till eliten, men för de allra flesta handlar ishockeyn om andra saker såsom laganda, gemenskap, personlig utveckling och inte minst att ha roligt!

Anders Larsson

ordförande Gästriklands Ishockeyförbund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons