Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De inser inte att de simmar med hajar

SVT:s dokumentär om Caremas äldreomsorg uppvisar tydligt hur snett det kan gå när näringslivet och politiker inte har tänkt igenom konsekvenserna av sina beslut.

Annons

Dokumentären belyser och bevisar flera olika problem som uppstod med Carema. Låt oss bena ut några bakomliggande orsaker.

1. Riskkapitalet. Carema är ägt av två riskkapitalfonder, Triton (Norden) och KKR (USA). De tjänar stora pengar genom att kraftigt öka vinsten i sina dotterbolag som de köpt (som Carema), det kan göras genom antingen intäktsökning eller kostnadsbesparingar. VD:n och chefer för Carema ”tvingas” av fonderna med morötter och piskor att skära kostnanderna.

2. Statens förmåga till kontroll. De som jobbar i riskkapitalbranschen är otroligt drivna, och tillbringar många sömnlösa nätter med att tänka ut hur de kan öka vinsterna i sina bolag. Tillbringar beslutsfattare i kommuner och landsting lika mycket tid?

Svaret är ett rungande nej. Det är tydligt att kommunpolitikerna inte inser att de simmar med hajar.

Privatiseringen fortsätter. Men på grund av sina underliggande motivationer passar inte riskkapitalet till vård av människor, ett mer långsiktigt och mindre aggressivt ägande som familjer eller stiftelser kan vara bra i stället.

Vidare, vad som saknas är transparens, möjligheterna för det ökar daglien, vi på Opincare (www.opincare.com) gör allt vi kan för att fler människor ska kunna säga sitt och kräva en bättre vård drivet av stat eller näringsliv.

Opincare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons