Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De kräver restskatt av en avliden

Vår mamma gick bort förra året och efterlämnade inget i dödsboet efter begravningskostnaderna.

Annons

En dödsboanmälan gjordes och registrerades hos skattemyndigheterna. En kopia av den skickades till de berörda instanser som hade fordringar på henne vilka då avskrevs.

I augusti i år dimper det ner ett brev från skattemyndigheterna om att min mamma hade fått restskatt under året.

Jag skickade då återigen in dödsboanmälan trots att den redan fanns hos myndigheten och ville ha en bekräftelse på att skulden avskrevs.

Svaret var: ”Skatteverket saknar laglig rätt att avskriva skatt.”

Min följdfråga blev då: Vem ska betala restskatten när min mamma är död?

Det nya svaret var: ”Om den kvarstående skatten inte betalas kommer beloppet att lämnas till Kronofogden, detta görs i så fall vid den skattekontoavstämning som sker vid årsskiftet. Någon ytterligare handläggning av den kvarstående skatten sker alltså inte hos Skatteverket.”

Här ska alltså en skatteskuld bollas fram och tillbaka mellan olika instanser som lägger på ränta och avgifter på en skuld ägd av en fysisk person som inte längre existerar!

Hur många personer ska vara involverade i en skuld som skrivs av om fem år som skatteskulder gör när inte personen i fråga finns kvar varken som personnummer eller som levande person?

Min mamma skulle vrida sig i sin grav, var det nåt hon var noga med så var det att betala sina skulder men som död har man ingen inkomst, inget personnummer och inget liv...

Skulle jag betala den?

Nej, jag kommer förmodligen att ha fullt upp med min egen restskatt den dag jag är död och skattemyndigheterna hotar med indrivning...

Förundrad dotter

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons