Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De långsiktiga effekterna av BTI är inte klarlagda

Annons

”Mygghatare” skriver att myggbekämpningen är till fördel för alla. Först och främst så kan jag hålla med om att mygg i stora mängder är en plåga men jag tycker också att man gör det lite väl enkelt för sig om man väljer att se saker enbart från människans kortsiktiga perspektiv.

Myggbekämpningen är exempelvis inte en fördel för myggen och för de arter som livnär sig på mygg. De långsiktiga konsekvenserna för myggbekämpningen är inte heller kartlagda så det går helt enkelt inte att säkerhetsställa hur Vectobac G (BTI) i det långa loppet påverkar myggen och andra organismer.

I Tyskland har man använt BTI sedan 1978 och detta ser vissa som en garant för att det är ett ofarligt bekämpningsmedel.

Men vad man glömmer att väga in är att 30 år väldigt kort tid ur ett biologiskt/ekologiskt perspektiv och att det kan ta mycket längre tid innan man upptäcker alla konsekvenser. Vad som är extra problematiskt är att det är samma forskare som utför myggbekämpningen som också utvärderar effekterna, på så sett så hamnar de i en jävig position.

Myggforskarna har dock erkänt att det inte kan garantera att bekämpningen inte har några negativa effekter även om sannolikheten anses vara mycket liten.

Även om jag själv kan se vissa fördelar med myggbekämpningen så tycker jag att det är viktigt att alla som förespråkar den tar hänsyn till hur det kan påverka andra arter och inte bara ser det ur ett kortsiktigt mänskligt perspektiv. Historien visar att när vi människor inte visar hänsyn för naturen så kan det få förödande konsekvenser, för andra arter, för oss själva och speciellt för framtida generationer. En hållbar relation till naturen måste alltid vara viktigare än kortsiktiga intressen, annars innebär det att vi skuldsätter framtida generationer.

Sen kan man också tillägga att grundorsaken till att det blir så mycket mygg är kraftverket Untra vars vattenreglering gör att myggorna får möjlighet att kläckas flera gånger per år i stället för en gång per år i samband med den översvämning som orsakas av vårfloden.

Nu har dock Fortum som driver kraftverket fått möjlighet att släppa på mer vatten i år och det kan minska antalet översvämningar vilket i sin tur då skulle minska antalet myggkläckningar.

I kontrast till detta så begränsade länsstyrelsen i Uppsala, förra våren, vattenflödet vid Untra. Det kan mycket väl ha orsakat fler mygg förra sommaren.

Andreas Larsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons