Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dela med dig av överskottet på frukt

Annons

Nu börjar äpplen och päron mogna i de svenska villaägarnas trädgårdar. I år verkar dock fruktsättningen inte bli lika stor som förra året. Förmodligen finns det likväl även i år en del villaägare som får mer frukt än vad de kan ta rätt på. Överskottet hamnar då i bästa fall i trädgårdskomposten. Tyvärr vet vi dock att stora mängder frukt kastas bort eller placeras i närmaste skogsdunge (vilket inte är tillåtet av miljöskäl!).

Alla fruktälskare som inte har förmånen att äga egna fruktträd köper sin frukt i affären för dyra pengar. Vid denna tid på året finns där endast frukt som kommer från andra länder (till exempel Chile) på andra sidan jordklotet. Det är lätt att inse att här ligger ett systemfel och ett stort resursslöseri.

I dag vill många människor värna om lokal produktion av livsmedel. Man är dessutom mån om att få information om matens miljöpåverkan t ex om den besprutats med gifter.

Ifall de svenska villaägarnas överskott skulle kunna komma till nytta och förmedlas till personer som inte äger några egna fruktträd skulle mycket vara vunnet. Minskade transporter är bra för klimatet, resursbevarande åtgärder ger miljövinster, mindre nedskräpning i skogsdungarna och kanske mindre arbete för villaägarna ifall personer som saknar egen frukt får plocka själva på träden!

Alternativboden Lyktan i Gävle vill värna om klimatet, miljön och har bland annat resursbevarande som motto. Ifall du är intresserad av att hjälpa till med att minimera resursslöseriet med frukt kan du ringa oss så hjälper vi till med att förmedla kontakter mellan personer som har överskott eller brist på frukt. Alternativboden Lyktan är en idéell förening som öppnar denna förmedling helt utan vinst eller ersättning.

Per-Olof Erickson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons