Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den vård barnet erbjuds är samtalsterapi

Annons

Ska ytterligare ett barns liv gå till spillo innan man inser att nedskärningarna gjort att patientsäkerheten försvunnit?

I skolan lär man ut att ett i-land kännetecknas av att barn inte behöver dö för att det inte finns tillräckligt bra vård att få. Om landstinget i Gävleborg vore ett land, hade det alltså inte klassats som ett i-land. En slutsats som jag drar sedan jag har följt en förälders kamp för att få ordentlig vård till sitt barn som har en ätstörning.

Fast föräldern har vädjat om att få barnet inlagt har det beslutats att föräldern själv ska vårda barnet i hemmet, trots att denna varken är läkare, psykolog, eller sjuksköterska. Det är en bekväm lösning att lasta över ansvaret för barnets tillfrisknande på föräldern och dessutom sparar det pengar åt landstinget då kampen för att hålla barnet vid liv är gratis.

Den vård som erbjudits barnet är samtalsterapi. Övrig tid är familjen lämnad åt sitt öde. Att föräldern håller på att bryta ihop och inte klarar av det spelar ingen roll. Om de varit bosatta i ett annat län skulle barnet antagligen ha fått en vårdplats för länge sedan.

Trots att det snart gått över fyra månader utan framsteg, så blir barnet inte inlagt. Sanningen är nog att det främst är ekonomi som styr besluten, då landstinget inte längre har några barn- och ungdomspsykiatriska vårdplatser eller någon ätstörningsklinik. Det här barnet är inte värt kostnaden som en behandlingsplats i ett annat landsting innebär.

Vården är så begränsad att det till traumat i att ha ett så svårt sjukt barn även läggs traumat i att bli misstrodd och lämnad helt åt sitt öde utan att få hjälp av dem som skulle kunna ge den. Det enda föräldern kan göra nu är att be till Gud om att barnet fortfarande ska andas på morgonen när det är dags för väckning.

Att kalla Gävleborgs landsting för ett u-land är inte helt rättvist, för i ett u-land skulle man åtminstone vilja erbjuda bättre vård än vad man här vill ge detta barn.

Vårdslöst

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons