Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är bara ett opportunistiskt beslut

/
  • Att avskaffa lustgasen är ett sätt för politiker att visa handlingskraft i stället för att ta tag i de verkliga miljö­bovarna, menar skribenten.

Annons

Återigen sker opportunistiska och felaktiga beslut med klimatnyttan som svepskäl. Landstinget Gävleborg ska ta bort den smärtlindring som lustgas erbjuder vid förlossningar.

Och varför? Jo, för att någon politiker ska kunna bli omvald för sitt miljöengagemang utan att göra någonting av det som faktiskt måste till för att hantera konsekvenserna av vårt användande av fossila bränslen.

Men att säga saker som att vi måste minska vårt bilåkande, vårt platt-tv-köpande och Thailandsflygande, och faktiskt mena det, är politiskt självmord.

Lösningen för en politiker som vill bli omvald är att göra ”krafttag” mot någonting som är lätt att besluta om och inte påverkar så många. När kriminella beväpnar sig skärper man reglerna för sportskyttar, när temperaturen ökar tillsätter man lite etanol till bensinen.

Men nu har man hittat ett ännu bättre sätt att visa handlingskraft. Man ger sig på de gravida kvinnorna. En grupp som varken har så många lobbyister eller en stor reklambudget och kan protestera. En annan fördel är att graviditeten ”går över”.

Men kanske är det så att landstinget Gävleborg verkligen tänker gå i framkant när det gäller att rensa ut koldioxidutsläppen ordentligt.

Nästa steg kanske är att byta från diesel i ambulanserna till E85. Tyvärr innehåller diesel cirka 1,6 gånger mer energi än E85 så det blir kanske lägre hastigheter och oftare stopp för tankning. Nu blir det ju även utsläpp från E85, för att inte tala om all fossil energi som går åt till att bygga själva ambulansen.

Det naturliga är att köpa in en flotta med cykelambulanser. Detta skulle verkligen påverka utsläppen.

Dessutom får politikerna en utmärkt anledning att åka på studieresa till London. Med minskad trafik och utan ambulanser som far fram i hög fart betyder dessutom att de som arbetar längsmed våra vägar får en bättre arbetsmiljö.

Blivande far

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons