Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är en skam för kommunen

Annons

Lärarförbundet har rankat Sveriges kommuner rörande bästa och sämsta musikskole- och kulturkommuner för ungdom. Gävle kommer på 240 plats av 278. Endast fattiga Nordanstigs kommun är sämre i länet.

Nej, Gävle kommun satsar hellre på primitiv våldsunderhållning som ishockey.

Nu skänker man för övrigt 200 000 till hundraårsfirandet! Till en proffsklubb vars spelare har löner överstigande 100 000 i månaden. När det gäller kulturlivet så bygger man för att skryta först ett storslaget konserthus för att låtsas vara kulturvänlig.

Sedan vill man minimera orkestern. Man låtsas heller inte veta om att även denna firar hundraårsjubileum. Men några medel att fira denna är det inte tal om.

Kommunledningen visar tydligt vilken kulturell och intellektuell nivå man befinner sig på. Jo, den nivå där man premierar det primitiva och väldigt noga aktar sig för att göra detsamma för kultur- och bildningshöjande aktiviteter.

Inte nog med att man nästan gör det omöjligt för arbetarbarn att utöva musik och bilda sig på det kulturella området. Man tar också ifrån ungdomar i randområden möjligheten att utöva normal sport och idrott.

Genom att bygga bostäder på särskilt attraktiva områden som endast de rika kan förvärva skapar man segregerade områden som tydliggör klasskillnaderna i samhället.

Kan det bli eländigare? Nej. Kultur och bildning är något främmande för Blank och hennes kolleger.

Olle Ljungbeck

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons