Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är enkelt att lyssna på podcast

Annons

Det är anmärkningsvärt att så många, oavsett utbildning, yrke eller teknikintresse, fortfarande inte vet vad en podcast är eller hur man lyssnar. Men när man själv gör något regelbundet är det lätt att glömma att andra kanske inte gör det alls.

Att lyssna på en podcast är enkelt och bekvämt. Som lyssnare väljer du aktivt vad du vill lyssna på och när; på väg till jobbet, när du tränar, städar eller när du har tid över.

Podcast, ett förinspelat radioprogram (för det är precis vad det är) fortsätter att växa som fenomen i Sverige. Det finns över 500 svenska podcasts, som riktar in sig på allt från att föda barn till nya tv-spel.

Sveriges Radio, som var tidigt ute med podcasts, har bidragit till det ökade intresset. Och även kvällstidningarna, TV 4 och DI har på senare tid öppnat dörren för fler lyssnare.

De senaste åren har utbudet av podcasts mer än dubblerats. Trots det har kunskapen om hur man lyssnar inte nått fullt ut. För det är ingen som talar om hur man gör. Podmakare och media tar det för givet att alla vet hur man lyssnar.

2011 lyssnade 669 000 svenskar mellan 16 och 80 år på podcast minst en gång i månaden. 2014 var siffran nästan 1,8 miljoner. Men tillväxten skulle kunna vara betydligt högre, om fler visste hur enkelt det är.

Hur lyssnar man då på en podcast? Via någon podcast-app (till exempel podcaster eller instacast), någon hemsida som samlar podcasts (till exempel podtail.com) eller enklast av allt – direkt via den enskilda poddens hemsida.

Börja lyssna du också!

Leif Jitelius och Markus Trautmann

Grundare och programledare Manspodden (som även hörs på Cityradion 102,7, i Gävle och Sandviken)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons