Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är faktiskt sant, Tord Bergkvist

Annons

Instämmer fullkomligt i Sara Duppils kommentar till Tord Bergkvists krönika. För ett par veckor sedan skrev jag ett mail till honom och bad om en kommentar, men har inte fått någon, så därför går jag till tidningen. Jag berättade om ett medium, som är en god vän till mig. Hon hjälpte på anhörigas begäran polisen i Småland att hitta en försvunnen man, sedan de förgäves sökt igenom stora områden. Hon beskrev i detalj platsen hon ”såg” och de kunde direkt hitta honom i en skogsglänta.’

Tord B. vägrar beklagligt nog att tro på sådant ”skrock”. Men det här är faktiskt sant. Jag anser att man inte bör avfärda andras uppfattningar med att ”det står var och en fritt att tro på vad som helst”. Att kalla sådant som faktiskt händer för skrock anser jag vara en skymf. Lite ödmjukhet skulle inte skada. Det finns faktiskt människor som har förmågor utöver det vanliga, men för Tord B. är allt tydligen svart eller vitt.

Till och med Leif GW Persson tog upp detta ämne i TV och han ansåg att man inom polisen av respekt för anhöriga inte får neka dem att anlita ett medium när de griper efter varje halmstrå när polisen misslyckats. Är detta så konstigt? Men det är lätt att döma, när man själv inte varit i samma situation.

Man kan ju undra om Tord B. skulle ha anlitat ett medium om en anhörig försvunnit och polisen hade gjort allt, men misslyckats? Kanske hade han i sin förtvivlan ändå övervägt andra möjligheter?

När det gäller tomtar och troll så förekom det faktiskt förr i tiden att vissa människor kunde se vättar som vaktade gården, ofta bodde de i stallen. Nutidens människor tror ju inte på sådant, men för dem som upplevde det var det ju verklighet. Men jag tycker inte att man kan jämföra detta med den mediala förmågan hos vissa av dagens människor.

Upprörd

Svar direkt: Under 57 år som aktiv dagstidningsjournlist har jag hört otaliga berättelser om ”oförklarliga” fenomen. När dessa uppgifter har gått att kontrollera har det allra mesta kunnat avfärdas utan inblandning av övernaturliga argument.

Som jag påpekat tidigare bör samhället förhålla sig avvisande till alla former av skrock – men enskilda får naturligtvis leta förklaringar bäst de vill och kan och det ligger ingenting skymfande i det. Bevisbara förklaringar är dock alltid det bästa och det som leder framåt.

Tord Bergkvist

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons